BRUTALNE KAZNE

Teatar apsurda: Pokazivanje srednjeg prsta postaje veći grijeh od jurnjave

Prema prijedlogu novog Zakona - vozači će skuplje plaćati kretnju rukom nego prolazak kroz crveno
 Ivan Lacković

Gospodine, ne piše vam se dobro. Psovali ste i pokazali srednji prst drugom vozaču, što je kažnjivo s minimalno 700 eura. Ako, međutim, završite kod suca koji ima loš dan i pomalo je zlovoljan, mogao bi vam odrapiti kaznu i od 4000 eura, gotovo očinski nježno govori policajac koji se, kao za vraga, baš našao u blizini kad ste izašli iz svog automobila i započeli svađu s vozačem koji vam je neoprezno oduzeo prednost.

image

Prometna policija, ilustracija

CROPIX

Nisam ja pisao zakon, ja sam tu samo da ga provodim, dodaje policajac nakon što primijeti da ga gledate u nevjerici, a kako nije kamenog srca odmah vam nudi i riječ utjehe. Sreća je, kaže, što nisu poletjele šake, jer bi tada potencijalna kazna mogla porasti za dodatnih 2000 eura.

Kako, molim, pitate ne vjerujući, ali i uzrujano nastavljate bez stanke: “Ali ja sam tu žrtva. Oduzeo mi je prednost, nije dao niti žmigavac, kretao se kao muha bez glave...”, povišenim tonom nabrajate grijehe vozača koji se samo pukom srećom nije zabio u vas.

“Što sam sad trebao, potapšati ga po ramenu i dati mu pusu u čelo”, zapitate isprovocirano.

image
Ivan Lacković

Nekim čudom uspijevate iz još uskovitlanih misli izbaciti i računicu, koja vam nikako ne djeluje pravedno.

“Znači, zbog svojeg delikta mogao bih platiti i četiri puta veću kaznu od njega, s obzirom na to da ste rekli da taj vaš Zakon o sigurnosti prometa na cestama za oduzimanje prednosti predviđa kaznu od 390 do 920 eura, pitate šokirano.

Nažalost, tako je – odgovara policajac i na odlasku vam još jednom zaželi sreću na sudu, dok vi još uvijek u nevjerici zvjerate okolo, nadajući se da će se odnekuda pojaviti prijatelji koji su vam smjestili “kajlu” kako bi video vašeg sramoćenja mogli dijeliti na društvenim mrežama.

No, kako vrijeme prolazi, postaje jasno da se oni ipak neće pojaviti...

image
Ivan Lacković

Tako bi, otprilike, uskoro mogao izgledati život vozača, ako Sabor usvoji prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se planiraju dramatično povećati kazne za ondje navedene prekršaje jer je netko, valjda u šali, primijetio da se treba “postići usklađenost s visinom i težinom prekršajno pravnih sankcija kojima se drugim propisima sankcioniraju usporedivi prekršaji”.

Takva formulacija u svakom slučaju ima potencijal izazvati ozbiljnu sablazan, posebice kod vozača kojima se predložene kazne na prvu mogu učiniti i zabavnima, no već prvih dana nakon što budu objavljene u Narodnim novinama moglo bi biti i suza.

Razlog? Za početak, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ionako vrvi nepreciznim odredbama, sročenima tako da ih policajci mogu tumačiti ovisno o vlastitom raspoloženju.

A kad i nije tako, ispada da su predložene nove kazne dramatično veće od onih propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (koje su, usput budi rečeno, čak i ponešto niže nakon nedavne konverzije iz kune u euro).

Možda i najbolji dokaz za ovo što tvrdimo je odredba predviđena člankom 14., koja predviđa kaznu za sve one koji “na javnom mjestu vrijeđaju ili omalovažavaju moralne osjećaje građana”.

image
Ivan Lacković

Dosad je za ovaj grijeh bila propisana kazna u iznosu od 20 do 100 eura, a prema prijedlogu u budućnosti bi trebala iznositi od 200 do 1000 eura.

Zašto je to problematično?

Proteklih godina policija je kaznila više “grešnika” upravo tvrdeći da su povrijedili moralne osjećaje građana time što su urinirali na javnoj površini.

image
Ivan Lacković

U pravilu, bila je riječ o umirovljenicima, koji su se na ovaj potez odlučili jer ih je “viša sila” uhvatila daleko od toaleta, a nemirni mjehur i načeta prostata nisu im dopuštali da gube vrijeme i traže skrovito mjesto gdje ne bi ugrožavali nečije moralne osjećaje.

Samim time, ako u budućnosti zapnete u prometnoj gužvi nikako se nemojte odvažiti na “olakšavanje” uz cestu, jer bi vam taj potez – naletite li na mrzovoljnog suca – iz džepa mogao izbiti čak 1000 eura. Ako ste umirovljenik, riječ je o dvije prosječne mirovine...

Još skuplje bi vas moglo stajati ako se na javnom mjestu “tučete, svađate ili na drugi način remetite javni red i mir”. Za to je dosad bila predviđena kazna od 20 do 100 eura, a budu li predložene izmjene i usvojene, ubuduće bi vas povisivanje glasa u prometu moglo stajati od 300 do čak 2000 eura.

Imaju li ovako paprene kazne smisla?

image

Prometna policija, ilustracija

CROPIX

Naravno da ne, posebno kad se usporede s nekim prekršajima predviđenima Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Ispada tako da će uskoro veći grijeh biti spomenuti majku drugom vozaču nego proći kroz crveno svjetlo na semaforu, za što je predviđena kazna od 390 do 920 eura.

Potpuno jednaka kazna predviđena je i za prekoračenje brzine od 30 do 50 km/h u naseljenom mjestu, pa ispada da je u nečijoj glavi i to bezazleniji prekršaj od koškanja u prometu.

Naravno da se nije lijepo svađati, a posebice ne tuči, no statistika jasno pokazuje da je kudikamo pogibeljnije juriti gradom, posebice pred školom ili vrtićem, prolaziti kroz crveno svjetlo ili pijan sjedati za upravljač (za 1 do 1,5 promil u krvi dobiva se kazna od 660 do 1990 eura) nego se svađati s drugim vozačima u prometu.

image

Prometna policija, ilustracija

CROPIX

Predlagatelji zakona, međutim, toga očito nisu svjesni...

Ipak, vrhunac apsurda mogla bi biti kazna namijenjena onima koji “na naročito drzak i nepristojan način vrijeđaju građane ili narušavaju njihov mir”. Upravo ta formulacija mogla bi se primijeniti u slučaju iz uvoda, kada isprovocirani vozač drugoga počasti niskom uvreda i pokazivanjem srednjeg prsta. Taj grijeh, prema prijedlogu, ubuduće bi se mogao kažnjavati s iznosom do čak 4000 eura, što je kudikamo više od kazni koje inače prijete najgorim cestovnim prekršiteljima.

Teško pijanstvo za upravljačem plaća se maksimalno 2650 eura, a isti iznos gornja je granica do kuda može ići i kazna za prebrzu vožnju. No, pokazivanje srednjeg prsta drugom vozaču uskoro bi moglo stajati gotovo dvostruko više.

Da nije tragično, bilo bi smiješno.

image

Prometna policija, ilustracija

CROPIX

UKRATKO:

- Neke je kazne zbilja trebalo promijeniti - primjerice, za vrijeđanje službene osobe dosad je bila propisana kazna od 20 do 100 eura. Tko policajca pošalje “u tri lijepe”, to će ubuduće plaćati od 700 do 4000 eura

- Na svađu i tučnjavu zakon gleda jednako, pa će vozači koji se upuste u koškanje i dalje prolaziti isto kao i oni čija prepirka ostane samo na riječima. I jedno i drugo, doduše bit će skup sport i voditi ka kazni od 300 do 2000 eura

- Predlagatelji novih kazni očito smatraju da ima i gorih prometnih grijeha od jurnjave i vožnje pod maliganima. Teški grijesi poput uriniranja uz cestu i seksa na parkiralištu uskoro bi se mogli kažnjavati i s 2000 eura

- Vrhunac apsurda je kazna predviđena “za posebno drsko i nepristojno ponašanje”, koja može rezultirati cifrom od nestvarnih 4000 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 07:09