AKTUALNO

Tek su ponovno otvorili tvornicu: Tesla usporila proizvodnju u Šangaju zbog nestašice dijelova

Ponovno otvaranje omogućeno je uz pomoć vlade Šangaja koja je jamčila da Tesla može vratiti zaposlenike u svoju tvornicu

Teslina tvornica u Šangaju

Tek tjedan dana nakon što je Tesla, uz pomoć kineske vlade, uspjela ponovno otvoriti svoju tvornicu u Šangaju, izvješća pokazuju da tvornica doživljava prekide u proizvodnji zbog nedostatka dijelova.

image

Tesla Giga Shanghai

Tesla

Prema dopisu Reutersa, Tesla je očekivala da će u utorak u tvornici proizvesti samo 200 vozila, a dva neimenovana izvora rekla su da je postrojenje u ponedjeljak potpuno obustavilo rad. Giga Shanghai pokušava proizvoditi vozila kroz produljeno zatvaranje u Kini izazvano pandemijom COVID-19. Tesla je tek nedavno mogla ponovno otvoriti tvornicu 19. travnja nakon 22-dnevnog "lockdowna".

image

Tesla modeli

Tesla

Ponovno otvaranje omogućeno je uz pomoć gradskih dužnosnika Šangaja koji su se danima "borili" da jamče da Tesla može vratiti zaposlenike u svoju tvornicu. Izvor je pismo koje je proizvođač električnih automobila poslao vladi, u kojoj se zahvaljuje na pomoći.

Ponovno otvaranje je u početku bilo uspješno, a tvrtka je do kraja travnja proizvela 10.757 vozila. Nakon što se povećala, tvornica je proizvodila do 1200 vozila dnevno ili oko 1000 više nego što se očekivalo danas. Unatoč tim visokim proizvodnim brojkama, China Passenger Car Association (CPCA) izvještava da je Tesla prodala samo 1512 vozila tog mjeseca. To je bilo najmanje što je prodala od travnja 2020., i znatno manje u odnosu na ožujak, kada je prodala 65.814 vozila.

image

Tesla Supercharger

Tesla

Iako je prodaja u Kini u travnju pala za čak 48 posto, kao rezultat lockdowna i zatvorenih tvornica, CPCA izvještava da je prodaja električnih vozila i plug-in hibrida zapravo porasla za 50 posto zahvaljujući snažnim performansama BYD-a i SAIC-a GM-Wuling.

image

Tesla Model 3

Tesla

Sve su to loše vijesti za Teslu, koja se navodno nadala da će do sljedećeg tjedna povećati proizvodnju na 2600 vozila dnevno u tvornici. Što je još gore, vlasti su pooštrile mjere zabrane kretanja u cijelom gradu, što bi moglo produžiti ograničenje kretanja do kraja mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:18