PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Temelji za električnu budućnost: Porsche s Audijem razvija platformu za električne automobile

Elektrifikacija VW Grupe trajati će više od desetljeća, ali tvrtka već sada postavlja temelje za taj prijelaz
Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo

Elektrifikacija VW Grupe trajat će više od desetljeća, ali tvrtka već sada postavlja temelje za taj prijelaz. Ranije ovog mjeseca proizvođač automobila najavio je da razvija novu skalabilnu električnu platformu koja će biti temelj niza budućih modela, ali ta platforma neće biti dio Porschea.

Porsche ima u planu nastavak razvoja PPE platforme (Premium Platform Electric) koja bi trebala debitirati na novom Porsche Macanu. Porsche je novu platformu počeo razvijati još 2018. godine u suradnji s Audijem. PPE platforma bi trebala biti temelj svim premium modela VW grupe uključujući Porsche, Audi i Bentley. Izbacivanjem Taycana i Taycana Cross Turismo tvrtka je agresivno ušla na tržište sportskih automobila.

image
Porsche Taycan

Ti automobili koriste platformu J1 koja je razvijana isto u suradnji s Audijem za njihov Audi E-Tron GT. Nema podataka o tome koji bi drugi modeli mogli doći s PPE platformom ali zna se podataka da Audi i Porsche planiraju prodati sedam milijuna automobila na bazi te platforme do 2030. što zasigurno zahtijeva bar nekolicinu modela s istom.

MEB platforma koju je centar VW-ove ID linije, a ugrađuje se i u neke druge modele poput Audija Q4 E-Tron, ostat će platforma koja se ugrađuje u slabije električne modele VW Grupe. Kako proizvođači kreću prema proizvodnji samo električnih automobila očekujemo i više vijesti i rasprava o tome koje platforme razvijaju i koriste pojedini proizvođači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:35