BIZARNA PRESUDA

Tesla plaća 10 milijuna dolara zbog 1 posto krivnje u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom

Moraju platiti odštetu unatoč tome što je sud odredio da njihova krivica iznosi samo 1 posto, a da je vozač kriv čak 90 posto

Tesla u plamenu

 Youtube screenshot

Najpoznatiji svjetski proizvođač električnih automobila zbog jedne nesreće koja se dogodila 2018. godine u SAD-u mora platiti odštetu od 10,5 milijuna dolara unatoč tome što je sud odredio da njihova krivica iznosi samo 1 posto.

Tu odluku je donio federalni sud u američkom Fort Lauderdaleu zbog nesreće koja se dogodila kad je 18-godišnji Barrett Riley sa svojom Teslom Model S izletio iz zavoja, kad je pri brzini od čak 187 km/h preticao drugo vozilo. Tesla se nakon sudara zapalila, a Riley i njegov suvozač su poginuli na mjestu nesreće.

Sud je presudio da roditelji zaslužuju tako velik iznos zbog duševnih boli i patnje, unatoč tome što je uloga Tesle u nezgodi bila samo minorna. Sud je, naime, procijenio da 90 posto krivice za nesreću snosi mladi vozač, 9 posto njegov otac, a samo 1 posto Tesla.

Rileyevi roditelji tužili su Teslu jer je proizvođač uklonio elektronsko ograničenje maksimalne brzine na 137 km/h, koje je bilo instalirani u automobil zbog toga što ga je vozio mladi vozač. Tvrdili su da je to učinjeno bez njihovog znanja. Također, prema roditeljima, požaru je pridonijela konstrukcijska greška u bateriji Tesle.

Teslini odvjetnici su na suđenju tvrdili kako je isključivi krivac za nesreću Barrett Riley zbog svoje bezobzirne vožnje te zbog toga što je prevarom natjerao Teslinog djelatnika da onesposobi sustav za ograničavanje maksimalne brzine. Dodali su da baterija nije imala konstrukcijsku grešku te da su roditelji odgovorni zbog toga što sinu nisu oduzeli ključeve od vozila, kad ga je policija nekoliko mjeseci ranije uhvatila pri vožnji brzinom od 180 km/h.

Otac nesretnog mladića izjavio je da ga je Elon Musk nazvao nekoliko dana nakon nesreće i priznao kako je Tesla napravila grešku uklanjanjem blokade maksimalne brzine. Teslini odvjetnici tvrdili su da Musk to nije rekao u telefonskom razgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:05