NOVI OPOZIV

Tesla povlači pola milijuna automobila u Sjednjenim Državama. Pretihi su, pješaci ih ne čuju

Pješaci možda nisu svjesni da im se Tesla približava ako je alarm koji ih na to upozorava pretih, tvrde regulatori NHTSA

Tesla modeli

 Tesla

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačila određeni broj vozila, javlja Hina.

Proizvođač električnih automobila ovaj put povlači dio Modela S proizvedenih od 2020. do 2022, Modela X, Modela Y i Modela 3 proizvedenih od 2017. do 2022. zbog nedostataka funkcije "Boombox" koja omogućuje da se zvuk iz automobila pušta kroz vanjske zvučnike kada je vozilo u pokretu.

NHTSA kaže da sporna vozila ne ispunjavaju sigurnosne standarde koji se tiču minimalne jačine alarma za pješake.

Tesla će nadograditi software "Boomboxa", a u kompaniji kažu da nemaju informacija da se zbog tih problema dogodila bilo kakva nesreća.

"Boombox", uveden u prosincu 2020., koristi zvučnike koji služe upozoravanju pješaka na dolazak vozila i korisnici mogu prilagoditi jačinu i vrstu zvuka.

Prema pravilima koje je uveo Kongres, proizvođači automobila moraju pojačati jačinu zvuka kada se električna vozila kreću do 30 km/h kako bi se spriječili naleti na pješake, bicikliste i slijepe osobe.

Električna vozila koja voze sporo teže je čuti nego vozila s klasičnim pogonom na goriva. Pri većim brzinama, potreba za alarmom je manja zbog trenja guma, otpora zraka i drugih faktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:56