MERCEDES NAJVRJEDNIJI

TOP LISTA NAJVRJEDNIJIH AUTO BRENDOVA: Mercedes postao broj 1, Opelu vrijednost brenda pala vrtoglavih 67 posto!

 
 Mercedes

Objavljena je ljestvica najvrjednijih brendova prema istraživanju kompanije Brand Finance, vodeće neovisne kompanije koja se bavi procjenom vrijednosti. Prvo je mjesto zauzeo Mercedes-Benz koji je doživio rast vrijednosti od čak 24 posto u odnosu na prošlu godinu i prema ovom istraživanju vrijednost brenda iznosi 43,9 milijardi dolara, čime je preskočio BMW i Toyotu!

Kako navode stručnjaci iz Brand Financea, vrijednost brenda određuje se pomoću niza faktora i kriterija, poput prodajnih rezultata, lojalnosti kupaca, dodatne vrijednosti, profitnih marži...Kompanija iz Stuttgarta tako se okrunila još jednim velikim priznanjem. Podsjetimo, nedavno je objavljeno kako je Mercedes zadržao vodeću poziciju kao najveći luksuzni proizvođač automobila.

Tablica: Brand Finance

Na drugom mjestu prema vrijednosti brenda našla se Toyota čija je vrijednost u odnosu na prošlu godinu pala za 6 posto te sada iznosi 43,7 milijardi dolara. Treće stepenica postolja rezervirana je za BMW čija je vrijednost procijenjena na 41,8 milijardi dolara. Razloga za slavlje imaju i u Volkswagenu čija je vrijednost brenda rasla za čak 35 posto, što je dokaz kako se dobro oporavljaju od afere Dieselgate i sa I.D. modelima idu u dobrom smjeru. Peto mjesto pripalo je Hondi, dok se na šestoj poziciji nalazi Nissan kojeg slijede Porsche, Ford i Audi. Neslavni rekorder po pitanju pada vrijednosti je Opel čija je vrijednost brenda pala za čak 67 posto, a razloge naravno znamo.

Izvršni direktor kompanije Brand Finance koja je izradila ovaj izvještaj izjavio je kako je Mercedes svojim SUV modelima i ponudom novih tehnologija uspio ostvariti ovaj značajan rast vrijednosti brenda.

A upravo su SUV modeli zbog svoje popularnosti podigli prihode mnogim proizvođačima (koji ih imaju u ponudi). Naime, na svjetskom se tržištu sada čak 34 posto prodaje odnosi upravo na SUV modele. Tako je Mercedes prošle godine prodao 805 tisuća SUV modela, dok je primjerice Nissan samo s modelom X-Trail povećao broj prodanih primjeraka za 810 tisuća komada!

Zanimljivo je kako je Aston Martin doživio najveći rast vrijednosti (čak 268 posto u odnosu na 2017. godinu), pa sada prema ovom izvještaju vrijednost brenda iznosi 3,6 milijardi dolara. I za kraj treba spomenuti sve jače probijanje kineskih proizvođača. Tako je čak 6 proizvođača uspjelo ući u top 50: Haval, Geely, BYD, Baojun, Foton i JAC Motors.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:17