SAVJETNIK AUTO KLUBA

TOTALNI VODIČ ZA DEZINFEKCIJU KABINE AUTA Preporučujemo tretman od 150 kuna koji se koristi čak i u medicinskim ordinacijama, ali treba i pripaziti...

Potražnja za dezinfekcijski sredstvima ovih je dana na vrhuncu, a njima se često održava i higijena unutrašnjosti automobila. Pritom, međutim, treba biti pažljiv jer dio njih može napraviti popriličnu štetu
 Željko Puhovski / CROPIX

U strahu od koronavirusa posljednjih se tjedana znatno povećala uporaba dezinfekcijskih sredstava u autima.

Napraviti dezinfekciju unutrašnjosti nije teško, ali treba biti iznimno oprezan pri biranju sredstava. Naime, mnoštvo takvih proizvoda pomaže pri uklanjanju većine gljivica, bakterija i virusa, no sadrži tvari koje mogu trajno oštetiti različite dijelove unutrašnjosti.

Primjerice, mnogi će prvo probati očistiti unutrašnjost prvim što im se nađe pod rukom poput vlažnih maramica, no treba znati da one često sadržavaju alkohol koji je iznimno štetan za osjetljivije dijelove unutrašnjosti.

Posebno za kožu, kojom je često presvučen upravljač i ručica mjenjača, a ponekad i presvlake sjedala.

Sredstva bazirana na alkoholu znatno isušuju kožu pa je ona podložnija oštećenjima i pucanju. Ako je unutrašnjost već bila dezinficirana takvim sredstvima, poželjno ju je obnoviti tzv. regeneratorima kože.

Osim što iznimno pomažu boljem stanju kože, većina tih sredstava sadrži surfaktante koji također neutraliziraju bakterije i viruse.

S druge strane, brojni stručnjaci naglašavaju da je pri čišćenju unutrašnjosti dobro koristiti proizvode bazirane na sapunu.

Kao što je slučaj pri pranju ruku sa sapunom, jednaka je situacija i u automobilima. Sapun brzo razgrađuje viruse i bakterije te ih praktički ubija, pa je tako poželjno koristiti vlažne maramice, najbolje one ciljano proizvedene za čišćenje auta.

Većina takvih maramica sadrži i hidratantne tvari pa su one dobre za kožu.

Prilikom samog čišćenja poželjno je detaljno proći volan, mjenjač i ručnu kočnicu, ali i detalje na koje mnogi često zaborave.

Tu prije svega mislimo na multimedijski sustav, unutarnji retrovizor, rukohvate te poklopac spremnika goriva.

Bitno je samo znati da ako se koristi bilo koje od navedenih sredstava, kasnije je uvijek dobro sve obrisati suhom krpom.

Ako je potrebno detaljnije čišćenje ili dezinfekcija unutrašnjosti, postoje još dva dobra i relativno jeftina rješenja.

Sprej za čišćenje klima uređaja, koji u pravilu košta šezdesetak kuna, vrlo je učinkovit kod dezinfekcije unutrašnjosti.

S obzirom na to da se cijeli postupak odvija pomoću ventilacije, a sprej prska nasred automobila, svaki detalj unutrašnjosti bit će dezinficiran, a uklonit će se i neugodni mirisi.

Drugo rješenje i ujedno najučinkovitije jest dezinfekcijski tretman unutrašnjosti ozonom.

Naime, ozon je najjači prirodni sterilizator pa tako prodire u samu površinsku strukturu materijala te na kemijskoj razini uništava sve mikroorganizme.

Takvi tretmani koriste se čak i u medicinskim ordinacijama, a koštaju oko prihvatljivih 150 kuna.

Svaki od ovih načina čišćenja unutrašnjosti iznimno će pridonijeti higijeni automobila, pa ih svakako vrijedi aktivno primjenjivati.

Čišćenja vlažnim maramicama i regeneratorima kože bit će dovoljna u većini slučajeva, ali ako se u automobilu vozila zaražena osoba, preporučujemo detaljnije čišćenja ozonom.

Imajte na umu

1. Sprej za čišćenje klima uređaja, koji u pravilu košta šezdesetak kuna, vrlo je učinkovit kod dezinfekcije unutrašnjosti

2. Vlažne maramice najčešće su priručno sredstvo za čišćenje unutrašnjosti. Kad sadrže alkohol, pridonose isušivanju i pucanju kože

3. Prilikom samog čišćenja poželjno je detaljno proći volan, mjenjač i ručnu kočnicu, ali i detalje na koje mnogi često zaborave. Tu prije svega mislimo na multimedijski sustav, unutarnji retrovizor, rukohvate…

4. Pri dezinfekciji unutrašnjosti najbolje je i najsigurnije koristiti kozmetiku ciljano proizvedenu za održavanje automobila

5. Ozon je najjači prirodni sterilizator koji uništava sve mikroorganizme. Tretman stoji oko 150 kn i svakako ga preporučujemo ako se u autu vozila zaražena osoba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 06:56