UNOSAN POSAO

Traže se ‘cinkeri‘: ‘Prijavite vozača koji blokira biciklističku stazu, vaših je 25% kazne‘

Policija tvrdi da bi novi Zakon mogao izazvati nasilne sukobe između vozača i građana koji ih prijavljuju

Biciklistička staza (ilustracija)

Lincoln Restler, član Gradskog vijeća u New Yorku upravo je predstavio novi prijedlog Zakona koji bi građanima pružio mogućnost prijave vozača koji blokiraju biciklističke trake, a zauzvrat bi bili nagrađeni s 25 posto iznosa kazne.

Predviđena kazna za blokirane biciklističke staze, ulaze u školske zgrade i pješačke prijelaze iznosi 175 dolara (1330 kuna), što znači da bi osoba koja prijavi prekršaj mogla dobiti 44 dolara (335 kuna).

Restler tvrdi da je prijedlog zakona neophodan jer njujorška policija, odgovorna za provođenje prometnih pravila, ne izdaje dovoljno kazni.

‘Svaki dan osjećam nesigurnost i rizik povezan s nepropisnim parkiranjem‘, rekao je Restler, koji je naravno i sam biciklist.

‘Takvo ponašanje predstavlja još veći problem roditelju koji gura dječja kolica, ali i osobama u invalidskim kolicima koje su blokirane zbog nepropisno parkiranih automobila. Zato inzistiramo na konkretnoj odgovornosti pojedinca.‘

Na prijedlog je reagirao glasnogovornik policije (NYPD) koji se usprotivio ranijoj verziji zakona, no rekao je da prate razvoj situacije: ‘Najviše smo zabrinuti da bi predloženi zakon mogao dovesti do nasilnih sukoba između vozača i građana koji prijavljuju nepropisno parkirane automobile. Ako napadaju policijske službenike, onda će sigurno napasti i obične građane‘.

image
Charles Stirling (Travel)/Alamy/Alamy/Profimedia

Novi prijedlog zakona proizlazi iz već postojećeg programa (Citizens Air Complaint Program) u kojem građani mogu prijaviti agresivno ponašanje vozača, ali i nepropisno parkiranje ili zaustavljanje kamiona duže od tri minute. Za osobu koja mobitelom dokumentira takav prekršaj grad je predvidio nagradu od 87 dolara.

CNBC navodi da je odaziv građana koji rade posao prometnih redara odličan. Umirovljenik Paul Slapikas (81) na taj je način do sad zaradio 64.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:47