ELEKTRIČNA ERA

TRENDOVSKI COUPE SUV NA ELEKTRIČNI POGON: Ovo je novi Audi e-tron Sportback sa 403 KS i dometom od 466 kilometara

 

Čini se kako električni modeli postaju glavne zvijezde salona automobila u Los Angelesu. Tako na Audijevom štandu svjetsku premijeru ima e-tron Sportback. Zvuči poznato? Riječ je u principu o nešto dinamičnije I agresivnije dizajniranoj verziji klasičnog e-tron-a. Najveća razlika nalazi se na bočnom I stražnjem dijelu gdje se ističe coupeovska linija krova. Dodatnu dozu agresivnosti daje mu i fiksni spojler integriran u karoseriju. Novost su I digitalna matrix LED svjetla uz koje vožnja po noći ne predstavlja nikakav problem. Model standardno dolazi na 19-inčnim naplacima, dok je uz doplatu moguće voziti I na 22-inčnim. Oni zahtjevniji mogu odabrati I S-line paket koji osim boljeg vizualnog dojma donosi i dorađeni zračni ovjes.

Foto: Audi

Naravno, pogon je u potpunosti električan, a nude se dvije verzije: e-tron Sportback 50 te e-tron Sportback 55. Prva dolazi s elektro motorima ukupne snage 313 KS i baterijom kapaciteta 71 kWh, što znači doseg od 347 kilometara. Verzija 55 broji 360 KS uz 561 Nm okretnog momenta, a baterija ima kapacitet 95 kWh. Zanimljivo je da ako vozač ubaci u tzv. S Mode elektro motori daju snagu od 408 KS, a ubrzanje do stotke onda umjesto standardnih 6,6 sekundi traje 5,7 sekundi. S jednim punjenjem pritom se prelazi do 466 kilometara prema WLTP-u. Punjenje na brzom punjaču (120 ili 150 kW) do 80 posto traje 30 minuta.

Unutrašnjost je prepoznatljiva budući da je većina elemenata identična onima iz klasičnog e-trona. Ispred vozača se tako nalazi digitalni kokpit veličine 12,3 inča, dok središnjim dijelom dominira 12,1-inčni zaslon MMI infotainment sustava. Glavne “žrtva” Sportback izvedbe morao je biti proctor za glavu na stražnjoj klupi, no stvari nisu toliko strašne budući da je on smanjen za tek 20 mm.

Novi e-tron Sportback uskoro će se moći naručiti, a prve isporuke trebale biti na proljeće 2020. Godine. Poznata je i cijena u Njemačkoj gdje kreće od 71,350 eura…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:46