sudski epilog

Tužbe protiv VW Grupe zbog požara i potonuća broda Felicity Ace: Poznato i koji je auto izazvao požar

VW nije obavijestio o opasnostima i potrebnim mjerama opreza potrebnim za prijevoz električnih vozila

Suđenje, ilustracija

 Profimedia

Prije dvije godine, teretni brod Felicity Ace izgorio je na Atlantskom oceanu na kojem je izgorjelo 3900 vozila. Volkswagen grupa sada se suočava s dvije tužbe koje tvrde da je požar izazvao Porsche EV koji je bio u vozilu.

Jedna od tužbi podignuta je u Stuttgartu i podnijelo ju je šest strana. Među njima su i brodski operater Mitsui OSK Lines te osiguravajuća kuća Allianz, koji je bio jedan od osiguravatelja plovila. Ovaj slučaj pokrenut je prije više od godinu dana, ali je pauziran zbog medijacijskih pregovora planiranih za drugu tužbu koja se trenutno vodi pred sudom u njemačkom gradu Brunswicku.

image

Felicity Ace

Profimedia

Auto News izvještava da će se dvije tužbe nastaviti ako se ne postigne nagodba. Iako je VW Grupa potvrdila dvije tužbe, nije ih komentirala.

U tužbama se tvrdi da je litij-ionska baterija neodređenog modela Porsche (vjerojatno Taycan) izazvala požar te da ih VW nije obavijestio o opasnostima i potrebnim mjerama opreza potrebnim za prijevoz električnih vozila. Suci još nisu razmotrili osnovanost dviju tužbi jer se uključene strane tek trebaju dogovoriti o iznosu kolaterala koji se mora položiti.

Procjene pokazuju da je požar dosad koštao VW Grupu otprilike 145 milijuna eura. Na sreću većine kupaca kojima je Felicity Ace prevozio automobile, dobili su druge.

image

Felicity Ace

Profimedia

Neki su proizvođači zbog požara morali ponovo pokrenuti proizvodnju kako bi kupcima isporučili vozila, poput Lamborghinija koji je proizveo dodatnih 15 modela Aventador Ultimae koji su uništeni u požaru, te Audi 1800 vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:31