NE, NIJE ŠALA

U ovoj državi vlasti žele potpuno zabraniti prodaju električnih auta do 2035. ‘Bez nafte smo propali!‘

Primijetit ćete da je to iste godine kada će Kalifornija i druge države zabraniti prodaju novih automobila na unutarnje izgaranje

Zabrana električnih auta, ilustracija

Ne, naslov nije šala. Država Wyoming (SAD) je doista upravo predstavila zakon s nadom da će postupno ukinuti prodaju električnih vozila od 2035. godine.

Primijetit ćete da je to iste godine kada će Kalifornija i još nekolicina američkih država zabraniti prodaju novih automobila s motorima na unutarnje izgaranje, a to nije slučajnost. Naime, denator Jim Anderson rekao je za Cowboy State Daily da se želi "povući protiv zabrana prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem u državama poput Kalifornije i New Yorka".

image

Wyoming, SAD

Profimedia

Iako rezoluciju podržavaju članovi Zastupničkog doma i Senata, zapravo se više radi o podizanju svijesti o tome kako bi neke države, uključujući Wyoming, mogle biti pod negativnim utjecajem prelaska na električna vozila.

Zajednička rezolucija Senata 4 samo poziva stanovnike da dobrovoljno ograniče prodaju i kupnju električnih vozila, iako s ciljem njihovog potpunog ukidanja do 2035. godine.

image

Senatori Brian Boner i Jim Andreson

Cowboy State Daily

Dakle, koji je točno problem Wyominga s električnim vozilima? Prvo, infrastruktura za punjenje u manje naseljenim državama poput Wyominga, koja ima manje od 600.000 stanovnika, neće biti toliko raširena niti praktična kao što je to slučaj u New Yorku ili Kaliforniji. Neke ruralne zajednice još uvijek nemaju širokopojasni internet, a kamoli punjače za automobile.

image

Punjenje električnih automobila

Profimedia

Ali veća briga je prijetnja zapošljavanju. Wyoming je 2021. proizveo više od 85 milijuna barela sirove nafte, što ga čini osmom najproduktivnijom državom. Tekst u prijedlogu zakona napominje da je "proizvodnja nafte i plina dugo bila jedna od ponosnih i cijenjenih industrija Wyominga" i spominje veliki broj radnih mjesta koja je osiguravala u državi više od jednog stoljeća.

"Želim prvo biti siguran da su rješenja koja neki ljudi žele implementirati po pitanju takozvane klimatske krize zapravo praktična u stvarnom životu", rekao je senator Brian Boner za Cowboy State Daily. "Jednostavno ne cijenim kada druge države pokušavaju nametnuti tehnologiju koja nije spremna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:56