TEHNOLOGIJA

U SPREZI S POLICIJOM: MERCEDESOVA APLIKACIJA UPOZORAVA koje prometnice i parkinge izbjegavati ako ne želite izgubiti glavu ili ostati bez automobila!

 
 Daimler AG

Mercedes intenzivno radi na povećanju sigurnosti vozača i putnika, no ovaj put nije riječ o sigurnosnim sustavima u vožnji ili pojačanoj karoseriji, već o inovativnom rješenju koje će pomoći vozačima u izbjegavanju "potencijalno opasnih mjesta" prilikom vožnje. O čemu je točno riječ i kako funkcionira? Njemački proizvođač radi na aplikaciji koja će vozačima koji voze i traže parking davati savjete koja mjesta valja izbjegavati. Pritom se koriste statistički podaci i informacije od policije. Prema tim informacijama softver otkriva lokacije na kojoj postoji veća šansa za napad, krađu ili neki drugi slični zločin.

Daimler AG

Aplikacija bi se trebala početi ugrađivati u nadolazeće generacije Mercedesovih modela, a korisnici će biti upozoreni na spomenuta područja različitim bojama. "Uzeli smo podatke iz Seattlea i povezali mjesta zločina s parkiralištima u blizini", izjavio je inženjer Mercedesa Markus Ehmann za Drive. "Možemo analizirati pojedina parkirališta i utvrditi koliko se zločina dogodilo na pojedinim mjestima u posljednjih nekoliko tjedana. Prema tim informacijama područja dobivaju različite boje: zelena govori kako je područje prilično sigurno, žutom bojom označena su mjesta koja su "ok, ali se preporučuje odlazak na zeleno područje ako je moguće", dok su crvenom bojom označena područja u koja nikako ne bi trebali zalaziti ako ne želite da vam ukradu auto ili pojedine dijelove poput naplataka.

Naravno, ova aplikacija bit će dostupna u područjima gdje su podaci o razbojstvima i kriminalnim radnjama javno dostupni. U svakom slučaju zanimljiv projekt koji je možda ipak prikladniji za velike gradove s većom stopom kriminala... Dakle u praksi ako bi sustav zaživio i kod nas, na primjeru Zagreba aplikacija vas primjerice vodi mimo područja tri oružana obračuna u dva tjedna na ulicama, te Vukomerec, Dubravu i križanje Vukovarske avenije i Držićeve ulice označava crvenim područjem za vožnju, ako softver preuzme podatke lokalne policije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:20