IMAJU SVOJ STAV

U Toyoti bez ‘dlake na jeziku’: ‘Velik dio svijeta uopće nije spreman za električna vozila

Vjeruju da budućnost s potpuno električnim automobilima do 2040. godine ne dolazi u obzir, već da treba biti mudar

Predsjednik Toyote Akio Toyoda

 Profimedia

Prošlog tjedna šest proizvođača automobila, Ford, GM, Mercedes, Volvo, BYD i Jaguar Land Rover, obvezalo se prekinuti proizvodnju motora s unutarnjim izgaranjem do 2040. godine.

Ipak, jedan veliki proizvođač automobila, poznat kao 'kralj hibrida', nije bio na tom popisu. To je naravno Toyota, a postoji i razlog zašto.

image

Toyota Hybrid

Toyota

Toyota vjeruje da za određena područja svijeta električna vozila s nultom emisijom štetnih plinova jednostavno nemaju smisla - barem ne još.

Japanski proizvođač misli da budućnost s potpuno električnim automobilima do 2040. godine ne dolazi u obzir, već da bi oni radije bili oprezniji po tom pitanju, nego da se slijepo posvete budućnosti koja možda nije izvediva.

image

Toyota bZ4X

Toyota

Glasnogovornik Toyote rekao je za Reuters: 'Spremni smo ubrzati i pomoći u podršci odgovarajućim vozilima s nultom emisijom.

Međutim, u mnogim područjima svijeta kao što su Azija, Afrika i Bliski istok okruženje pogodno za promicanje potpunog transporta bez emisija još nije uspostavljeno. Mislimo da će trebati više vremena za napredak, stoga nam se u ovom trenutku teško posvetiti zajedničkoj izjavi'.

image

Toyota bZ4X

Toyota

Unatoč tome što je najveći proizvođač automobila na svijetu, Toyota je bila prilično otporna na napore za unapređenje održivosti vozila, čak je proglašena trećom tvrtkom koja najviše opstruira klimatske promjene nakon ExxonMobila i Chevrona.

Igrom slučaja, Volkswagen je također zauzeo sličan suzdržan stav prema obvezi nulte emisije do 2040. godine, pa je moguće da bi strategija koju usvajaju dva najveća svjetska proizvođača automobila mogla biti ispravna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:57