NEOBIČNI SURADNICI

U tvornici automobila uz 4000 radnika zaposlili 50 ovaca i par magaraca: ‘Imaju važne zadaće!‘

VW-ov solarni park izgrađen je 2013. i predstavlja jedno od najvećih solarnih polja kojim upravlja proizvođač automobila u SAD-u

Ovce na poslu

 VW

Mnogo radnika potrebno je u tvornicama automobila, no čini se kako oni ne moraju nužno biti ljudi. Volkswagenova tvornica Chattanooga u Tennesseeju, SAD trenutno zapošljava 4000 ljudi i stado od 50 ovaca koje pomažu novom solarnom projektu kompanije.

image

Volkswagenova tvornica Chattanooga

Volkswagen

Volkswagenov solarni park izgrađen je 2013. godine i predstavlja jedno od najvećih solarnih polja kojim upravlja proizvođač automobila u SAD-u. Sustav od 9,5 megavata osigurava 12,5 posto električnih potreba tvornice u razdoblju pune proizvodnje, zahvaljujući 33.600 solarnih modula raspoređenih na površini od 33 hektara uz tvornicu.

image

Volkswagenova tvornica Chattanooga

Volkswagen

No, pitate se gdje su u ovoj cijeloj priči ovce? Naime, solarne farme trebaju čvrsto tlo, zbog čega erozije predstavljaju problem. Kako bi se taj proces spriječio, trava uvelike pomaže, ali ona se treba održavati kako ne bi izrasla preko solarnih ploča – to je posao ovaca.

image

Volkswagenova tvornica Chattanooga

Volkswagen

'Prilagodljiva ispaša s ovcama učinkovit je i isplativ način kontrole vegetacija i minimiziranja rizika od erozije na solarnim postrojenjima velikih razmjera. Ovce održavaju nisku travu kroz ispašu i gaženje, a solarni paneli ovcama pružaju hlad, smanjujući toplinski stres usred ljeta', rekao je Loran Shallenberger, voditelj projekta za regenerativnu energiju VW-a.

image

Volkswagenova tvornica Chattanooga

Volkswagen

Iz Volkswagena navode kako je važno da se za tu ulogu angažiraju samo ovce jer koze, koje bi također mogle održavati travu, imaju tendenciju da skaču na solarne panele i žvaču žice. Međutim, ovce nisu jedine životinje koje imaju svoju zadaću u Chattanoogi. Naime, VW također 'zapošljava' nekoliko magaraca 'spasilaca', čija je zadaća da ovce upozoravaju na bilo kakve prijetnje divljine.

'Solarni park je još jedan dokaz Volkswagenove svjetske predanosti zaštiti okoliša. Znajući da proizvodimo obnovljivu energiju koju održavamo održivijim rješenjima poput ovaca, ova inicijativa je primjer za druge velike tvornice u SAD-u', rekao je Tom du Plessis, izvršni direktor operacija u tvornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:40