MLADI VOZAČI

U UK-u je u protekle 4 godine za upravljačem uhvaćeno nekoliko ‘klinaca‘ ispod 10 godina starosti

Tijekom 2019. i 2019. godine policijski službenici zatekli čak pet dječaka u starosti od osam godina za upravljačem automobila
Maloljetnik za upravljačem automobila
 Profimedia

Nedavno istraživanje otkrilo je šokantne podatke da su u posljednje četiri godine za upravljačem automobila uhvaćena djeca mlađa čak od 8 godina. Zakonska dob za vožnju automobila u Velikoj Britaniji iznosi 17 godina, iako se za privremenu dozvolu možete prijaviti već s 15 godina i 9 mjeseci.

Međutim, službeni zapisi ukazuju na to da su za upravljačem policijski službenici posljednjih godina zatekli upola mlađe vozače. Podaci su prikupljeni od Agencije za izdavanje dozvola za vozače i vozila od strane Select Car Leasinga. Oni se odnose na razdoblje od početka 2018. godine do 12. lipnja 2021.

Najmlađa osoba uhvaćena za upravljačem automobila u prvoj polovici ove godine je 11-godišnjak u Engleskoj, dok su tijekom 2019. i 2019. godine policijski službenici zatekli čak pet dječaka u starosti od osam godina. U 2019. godini, među statistikom se nalazila i jedna djevojčica iste dobi.

image
Britanska policija u automobilu zatekla djecu ispod 10 godina starosti
Profimedia

Najviše je bilo 16-godišnjaka, koji su bili samo par mjeseci ispod zakonske dobi za stjecanje privremene vozačke dozvole. Oko pet 11-godišnjaka uhvaćeno je u Engleskoj svake godine u vremenskom razdoblju za upravljačem, dok je čak 48 12-godišnjaka prekršilo isti zakon u 4 godine.

Dobra vijest je da se broj mladih prekršitelja na cestama smanjuje. ‘U 2018. godini uhvaćeno je 3512 vozača mlađih od 17 godina bez vozačke dozvole, a broj se prošle godine smanjio na 2981. Međutim, u prvoj polovici ove godine bilo je samo 259 mladih prekršitelja‘.

Graham Conway, generalni direktor Select Car Leasinga, navodi kako ‘ovi maloljetni vozači ne samo da voze bez dozvole, već također nemaju osiguranje ni obuku i praksu potrebno za sigurno upravljanje vozilom‘.

‘Stoga dovode u opasnost živote mnogih ljudi – drugih vozača i putnika, te pješaka koji bi mogli biti uključeni u ozbiljne incidente ako stvari krenu po zlu‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:53