ZA VOLANOM

U Zagrebu smo upoznali novi kompaktni električni crossover Mercedes EQA, poznate cijene

Start prodaje kreće s odmah dostupnom verzijom EQA 250 po cijeni od 394.000 kuna, a u svibnju stižu i 300 4Matic te 350 4Matic
Mercedes EQA
 Mercedes

Mercedes je u velikoj ofenzivi sa svojom divizijom potpuno električnih automobila EQ, a jedan od zanimljivijih modela u paleti je nedavno predstavljeni model EQA. Model se temelji na standardnom GLA kompaktnom crossoveru s kojim dijeli platformu (koja je u startu zamišljena za prilagodbu svim pogonskim varijantama) i koji je u Europi, ali i kod nas vrlo tražen.

image
Mercedes EQA
Mercedes

Zato u Mercedesu vjeruju kako nema razloga da ne bi i potpuno električna varijanta EQA bila popularna. Kod nas naravno još sve oviso o poticajima koji su jedni od izdašnijih među zemljama EU, ali u ovom se trenutku još ništa ne zna. Automobil, je, dakle, danas startao i u Hrvatskoj a poznate su i cijene - startaju od 394.000 kuna za početni model EQA 250.

Tako Mercedes sada i u najpopularnijoj crossover klasi ima svog električnog aduta koji će se prodavati paralelno sa standardnom gamom GLA i tako do trenutka dok struja ne postane dominanta, a to svakako neće biti već sutra.

image
Mercedes EQA
Mercedes

Slijedom toga ni domaći zastupnik još nema potpuno jasnu sliku koliko bi ih se moglo prodati ove godine u Hrvatskoj (ovisno i o poticajima), no jasno je na koju publiku cilja EQA - to su gradske dinamične osobe i obitelji koji slobodno vrijeme provode u prirodi, a koji su spremni izdvojiti novac za vrhunski proizvod. Prosjek godina kupaca je 46 godina.

Dizajn je u odnosu na GLA promijenjen te ga karakterizraju prepoznatljivi "EQ" vanjski detalji - horizontalna traka od optičkih vlakana koja spaja dnevna svjetla led projektora, "crni panel” sa zvijezdom koji zamjenjuje masku hladnjaka, dok su diodna svjetla straga spojena svjetlosnom trakom. Od paketa u ponudi su Progressive, AMG Line te Edition 1 od starta, koji kombinira najbolja obilježja oba paketa opreme.

image
Mercedes EQA
Mercedes

U kabini pak, bilo da je riječ o upravljaču, kontrolnom bloku na vratima, ili središnjoj konzoli sve značajke predstavljaju se u svježem, hi-tech dizajnu s dostupnim linijama uređenja Progressive, AMG Line Edition 1, ali i specifičnoj Electric Art.

Ona donosi još više ekskluzivnosti, pa su kod Electric Arta lopatice turbine u otvorima za zrak u crveno-zlatnoj nijansi, sjedala su izvedena u tamno sivoj Artico koži u kombinaciji s"Jalaya" tkaninom u crveno-zlatnoj boji. Ovo je važno i za održivost: tkanina je izrađena od recikliranih PET boca, dočim se i na sjedalima nalazi crveno-zlatni opšiv.

image
Mercedes EQA
Mercedes

Po pitanju pogona, početna verzija EQA 250 ima elektromotor snage 140 kW (190 KS) i moment od 375 Nm te bateriju kapaciteta 66,5 kWh smještenu u podnici, dovoljnu za doseg od 426 kilometara, prema WLTP ciklusu. U praksi se, dakle, može očekivati 350 do 400 kilometara. Do stotke stiže za 8,5 sekundi, a najveća je brzina ograničena na 160 km/h.

Početnu verziju pokreće učinkovit i gotovo nečujan električni pogon (eATS) s asinkronim elektromotorom naprijed, no dvije snažnije varijante raspolažu i električnim pogonskim sklopom straga koji se sastoji od sinkronog elektromotora. Prednost ovog rješenja je visoki omjer snage u odnosu na dimenzije, visoka učinkovitost i stabilna izlazna snaga.

image
Mercedes EQA
Mercedes

Prva od snažnijih varijanti je 300 4Matic s elektromotorom snage 165 kW (224 KS) i baterijom kapaciteta 66,5 kWh dovoljnom za doseg od više od 500 km, dok varijanta 350 4Matic raspolaže s 286 KS koliko postiže elektromotor od 210 kW, dok je baterija od 66,5 kWh te ima deklarirani doseg od 428 km. Ubrzanje snažnijih motora iznosi 6,9 i 5,8 sekundi iz stajanja do 100 km/h. Treba napomenuti da se narudžbe za dva snažnija modela s 4x4 pogonom preuzimaju tek od svibnja ove godine, dok je verzija EQA 250 dostupna odmah.

image
Mercedes EQA
Mercedes

Trajanje punjenja je pristojno: 30 minuta na brzom DC punjaču ili 5,45 sati na "wallbox" sustavu i standardnom AC punjaču. Deklarirana prosječnu potrošnja je niska, samo 15,7 kWh/100 km, prema starom NEDC ciklusu.

Poznate Mercedesove finese u smislu multimedijalne MBUX i opsežne sigurnosne tehnologije vožnju čine ugodnijom i sigurnijom, ujedno pridonose posebnom doživljaju, a lakoći vožnje na ruku ide navigacija s funkcijom Electric Intelligence koja računa rutu koja najbrže dovodi do odredišta, uzimajući u obzir stanje baterije, slobodne punjače, topografiju terena te vremenske i prometne prilike.

image
Mercedes EQA
Mercedes

U Mercedesu tvrde kako je uložen izuzetan napor kako bi se osiguralo da automobil zadovoljava visoku razinu udobnosti buke i vibracija, što je obilježje marke, uključujući sustavnu izolaciju električnog pogonskog sklopa od šasije i karoserije.

Na koncu očekivano, cijene nisu diskontne, a informacije o poticajima još su na čekanju, no ako budu izdašne kao i do sada, EQA bi postao bitno pristupačniji Mercedes.

Cijene

EQA 250 - 394.000 kuna

EQA 300 4 Matic - 426.000 kuna

EQA 350 4 Matic - 452.000 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:36