rasprava na redditu

Ubrzo nakon isteka jamstva, novu bateriju za Teslu platio skoro 20.000 dolara: ‘Isplati mi se‘

Vlasnik Tesle koji se odlučio na skupu izmjenu uglavnom je naišao na ismijavanje korisnika na Redditu

Račun za popravak, Tesla

 Tesla, Reddit

Električni automobili relativno brzo gube vrijednost, a najveći razlog za to je strah potencijalnih kupaca o "zdravlju baterije", odnosno koliko će ona još trajati. Naime, baterije su uvjerljivo najskuplja komponenta električnih automobila. Koliko zamjena baterije može koštati iskusio je jedan vlasnik Teslinog Modela S.

On je u ovlaštenom servisu zatražio popravak zato što mu je doseg automobila u međuvremenu pao s inicijalnih 435 na 346 kilometara. Zamjena baterije koštala ga je 19.356 dolara (17.670 eura). Svoja iskustva je objavio na Redditu.

image

Račun za popravak

Screenshot Reddit

“Čuvajte se! Možda štedite na troškovima goriva ili zamjene ulja, ali svakako se pobrinite da taj novac sačuvate za zamjenu baterije. Četiri mjeseca nakon isteka jamstva i trebam novu bateriju za svoj Model S iz 2015. godine koji je prešao 163.000 milja (oko 262.000 kilometara)”, upozorio je ostale korisnike Reddita vlasnik Modela S. Ovaj automobil, inače, u SAD-u ima jamstvo na bateriju u trajanju od osam godina ili 150.000 milja.

Ipak moramo istaknuti da se na priloženoj fakturi vidi da je vlasnik izričito tražio da njegov automobil bude opremljen potpuno novom, a ne obnovljenom baterijom. Da se odlučio za ovu drugu opciju mogao je uštedjeti mnogo novca.

Ipak, mora se priznati da je 262.000 kilometara sasvim pristojna kilometraža za jedan automobil i da bi se na mnogim modelima s benzinskim i dizelskim motorima nakon toliko kilometara mogao dogoditi kapitalan kvar motora koji bi zahtijevao njegovu zamjenu.

image

Račun za popravak

Screenshot Reddit

Iako je većina motora osjetno jeftinija od baterija, ima i potpuno suprotnih slučajeva. Prije pet godina jedan je korisnik foruma Bimmerpost otkrio da je zamjenu motora na svojem BMW-u M5 platio više od 56.000 dolara, piše portav carscoops.com.

Vlasnik Tesle koji se odlučio na skup popravak uglavnom je naišao na ismijavanje drugih korisnika na Redditu koji sumnjaju da će se njegova investicija ikada isplatiti. Ipak, to bi se lako moglo dogoditi jer Teslini Modeli S iz tog vremena imaju doživotno besplatno punjenje što troškove struje svodi praktično na nulu. Unatoč komentarima, čini se da je vlasnik zadovoljan svojim izborom i napominje da nova baterija ima jamstvo još četiri godine i 50.000 milja (80.450 km). Raspravu na Redditu pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 10:52