je li to budućnost?

Udruga slijepih osoba napala vlasnike električnih auta jer se na pločnicima sapliću o kablove za punjenje

Kaos na pločnicima i opasnost: kabeli iz električnih auta razvučeni su preko pločnika do izvora struje u stanovima vlasnika

Kabel za EV preko pločnika, ilustracija

 Profimedia

Britanske dobrotvorne organizacije oštro su kritizirale "pošast" ostavljanja kabela za punjenje električnih automobila na nogostupima u brojnim gradovima diljem zemlje kao "nesigurnu praksu". Nacionalna federacija slijepih UK, Living Streets i Guide Dogs pozvali su lokalne vlasti i kompanije koje proizvode električne automobile da poboljšaju infrastrukturu za punjenje koja trenutno predstavlja "rizik" za pješake, posebno one slijepe i invalide, piše Daily Mail.

image

Slijepaa osoba, ilustracija

Profimedia

Do ovoga je došlo nakon brojnih objavljenih fotografija te bizarne pojave, kabela kako vise iz električnih automobila preko pločnika do izvora struje u stanovima vlasnika. U Londonu primjerice, neki vise kroz prozore kuća na ulicu, neki su namotani oko rasvjetnih stupova, a neki oko prometnih znakova.

Neki su čak omotani oko znaka Nacionalne udruge slijepih osoba Velike Britanije (National Federation of the Blind UK), koja vodi kampanju za slijepe i slabovidne. Iz udruge su rekli kako je to "potpuno nesigurno i smiješno da vlasnici kuća provlače kablove iz svojih domova kako bi napunili svoje automobile".

Glasnogovornik je rekao: "S rastom električnih vozila ključno je da infrastruktura za njihovo punjenje drži korak s prodajom. Očekivati da će ih ljudi puniti kabelima iz njihovih kuća i prelaze pločnike apsolutno je smiješno i nije sigurno. Katastrofa i korak unazad".

image

Kabel za EV preko pločnika, ilustracija

Profimedia

"Oni mogu predstavljati opasnost od spoticanja i kabeli ne bi smjeli prelaziti preko pločnika. Imperativ je da se punjenje električnih vozila provodi na cesti bez kabela na bilo kojem dijelu kolnika. Pločnici su za ljude kako bi došli do točke A do B pješice ili pomoću uređaja za mobilnost, a ne za kabele za punjenje električnih vozila".

U prosincu 2022. je Britanski autoklub upozorio da vlada ne zadovoljava potražnju za punionicama automobila jer su vlasnici Tesli suočeni s ogromnim redovima na punionicama. Living Streets, dobrotvorna organizacija koja se zalaže za "svakodnevno hodanje", također je upozorila da "kabli koji se vuku preko pločnika" mogu uzrokovati probleme osobama u invalidskim kolicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:35