ON IMA RJEŠENJE

VAPAJ JEREMYJA CLARKSONA 'Britanci, kupujte nove automobile i spasite 400.000 ugroženih radnih mjesta vaših sunarodnjaka u auto sektoru!'

 
 Profimedia

Jeremy Clarkson je pozvao Britance da kupuju nove automobile kako bi se spasilo 400.000 radnih mjesta u auto sektoru.

U The Sunu je čuveni prezenter emisije The Grand Tour pozvao čitatelje da već od idućeg dana počnu spašavati britansku automobilsku industriju i upozorio ih kako "se kotači moraju nastaviti okretati".

Prema istraživanju koje je proveo, zaključio je kako je trenutno 400.000 radnih mjesta vezano uz trgovinu automobilima u opasnosti.

Pritom ekonomski stručnjaci govore kako bi paraliza automobilske industrije zbog Covida-19 mogla ove godine koštati britansko gospodarstvo najmanje 12,5 milijardi funti.

Clarkson je u The Sunu napisao kako jeprije krize izazvane koronavirusom britanska automobilska industrija osiguravala zaposlenje za više od 800.000 ljudi.

- "Dakle, kad primjerice odlučite kupiti novi set kotača najcrnji scenarij će ostati podalje. I dok točite svoj automobil, osiguravate ga, servisirate i odlazite na tehnički pregled, kotači će se nastaviti okretati."

Production of Nissan domestic-car manufacturer, Sunderland plant, North England, UK,Image: 183962650, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jeff Gilbert / Alamy / Alamy / Profimedia
Jeff Gilbert / Alamy / Alamy / Profimedia

Dodao je i - "ako svi sjedimo na rukama i očekujemo da će Boris Johnson sve srediti, ništa se uopće neće riješiti. Sve ostaje na nama."

Samo u Velikoj Britaniji razmjeri krize mogu postati pogubni za industriju vrijednu 80 milijardi funti koja gospodarstvu godišnje donosi 18,6 milijardi funti godišnje.

Ako se automobili ne proizvode jer ih nitko ne kupuje ugroženo je 80 od 163 tisuće radnih mjesta!

Institut za društvena i ekonomska istraživanja kaže da polovica od 823.000 radnih mjesta povezanih s auto industrijom može postati "kolateralna žrtva" ili ukupno oko 400.000 radnih mjesta i predviđa da bi sektor veleprodaje, maloprodaje, popravka i servisa vozila - koji uključuje salone, garaže i zastupstva - mogao izgubiti 47,6 posto svog osoblja.

U odnosu na prošlu godinu, u istom razdoblju ove godine u Velikoj Britaniji je registrirano čak 89 posto manje automobila, što je najmanje od Drugog svjetskog rata.

Zato kao i u brojnim drugim zemljama mnoge tvrtke već rade rezove. McLaren će tako otpustiti 1200 radnika, Lookers, jedan od najvećih britanskih auto servisa, trebao bi smanjiti 1500 radnih mjesta i zatvoriti 12 lokacija. Aston Martin i Bentley otkazat će ugovore 1500 radnika dok su u Vauxhall, koji zapošljava tisuće ljudi, rekli kako će do kraja godine otpustiti puno radnika.

Za svaki posao u tvornici automobila postoje još četiri osobe koje se oslanjaju na opskrbni lanac. Vlada će se morati dugo i teško truditi da održi industriju živom jer se ne može dopustiti da se potpuno paralizira sektor od vitalne važnosti za zemlju.

S druge strane Udruga proizvođača automobila i trgovaca smatra kako bi izgubljena proizvodnja ove godine mogla koštati 12,5 milijardi funti.

Sada se grozničavo traži rješenje - hoće li to biti popusti na kupnju novih automobila ako se barem 10 godina star ekološki zbrine na otpadu ili nešto drugo još nije poznato. Problem je Britancima i Brexit koji bi auto industriji koja oko 80 posto od 1,3 milijuna proizvedenih automobila godišnje izveze uglavnom u kontinentalnuEuropu bio dodatan uteg, pogotovo kod zapošljavanja kadrova izvan Britanije što više neće biti jednostavno.

Pritom je u veliko pitanje došao i plan o potpunom prelasku na električna vozila do 2035. u Velikoj Britaniji, a Robert Forrester iz Vertua, dijela velike grupe Bristol Street Motors, rekao je: "Problem s električnim automobilima je u tome što su puno preskupi, a britanski je potrošač sve siromašniji."

Na koncu ostaje i pitanje javnog transporta u idućem razdoblju vladavine Covida-19 pa ministri e-skutere stavljaju u središte nove prometne revolucije kako bi ih ljudi koristili umjesto metroa, automobila i vlakova...

Puno je to problema, pa ne čudi vapaj Clarksona koji je u samo jednoj rečenici sažeo rješenje - kupujte nove automobile...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:07