KRIMINALNA ORGANIZACIJA

Velika policijska akcija u Njemačkoj: Prevare s prodajom rabljenih i novih auta, šteta 70 milijuna eura

Optuženi se sumnjiče da su kupovali aute u velikim količinama te da su lažirali prodaju rabljenih i novih automobila u druge zemlje EU

Rabljeni automobili, ilustracija

 Wellnhofer Designs/Alamy/Alamy/Profimedia

Istražitelji u Njemačkoj i Italiji napravili su u utorak više od 80 pretresa u opsežnoj operaciji protiv osumnjičenih za milijunske porezne prijevare, objavio je jučer Ured europskog javnog tužitelja.

U fokusu je bio München, gdje je zaplijenjen luksuzni stan i nekoliko skupocjenih vozila. Tri osumnjičena organizatora uhićena su u južnom dijelu Münchena i u blizini Dortmunda.

Optuženi se sumnjiče da su kupovali automobile u velikim količinama od trgovaca te da su lažirali prodaju rabljenih i novih automobila u druge zemlje EU.

Umjesto toga, navodi se da su vozila isporučena lažnim tvrtkama, od kojih većini sa sjedištem u Italiji, piše FenixMagazin.

Korištenjem lažnih računa prevaranti su izbjegavali plaćanje PDV-a. Nastala šteta samo za Njemačku procjenjuje se na oko 70 milijuna eura.

image

Rabljeni automobili (ilustracija)

Profimedia

U sklopu istrage zamrznuti su bankovni računi na kojima su iznosi veći od 1,2 milijuna eura, a istražitelji su iz stanova osumnjičenih zaplijenili gotovinu u raznim valutama, kao i luksuzne satove, nakit i torbe.

Pronađen je i uređaj za pisanje, koji je vjerojatno služio za ispisivanje potpisa na fakturama, te oružje.

Ured europskog javnog tužitelja najavio je da će nastaviti blisko surađivati s nacionalnim vlastima kako bi u potpunosti istražio ovaj slučaj i priveo moguće druge pravdi, piše FenixMagazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 20:22