PUNO IH KOŠTALO

Veliki igrači izašli s tržišta: Prodaja automobila u Rusiji pala je za gotovo 60% prošle godine

Ukupno je 687.370 vozila prodano diljem Rusije prošle godine, što je pad u odnosu na više od 1,6 milijuna isporučenih 2021.

Tvornica Lada u Rusiji

 Profimedia

Prodaja automobila u Rusiji pala je za 58,8 posto prošle godine usred tekućeg rata u Ukrajini i posljedičnih sankcija i kontrole izvoza nametnutih zemlji.

Ukupno je 687.370 vozila prodano diljem Rusije prošle godine, što je pad u odnosu na više od 1,6 milijuna koliko ih je isporučeno 2021., a iako ove brojke ne uključuju prodaju BMW-a, Mercedes-Benza i Cheryja, pokazuju koliko se lokalno tržište bori.

image

Volkswagenova tvornica u Rusiji

Profimedia

Većina velikih zapadnih proizvođača automobila koji su prisutni u Rusiji potpuno su izašli s tržišta, uključujući Renault koji je nekoć imao 29 posto udjela u ukupnom tržištu novih automobila u Rusiji. Brojni lokalni ruski proizvođači automobila također su bili prisiljeni pauzirati proizvodnju u pojedinim točkama tijekom 2022. zbog nestašice dijelova.

image

Tvornica Lada u Rusiji

Profimedia

Među njima je i Avtovaz koji je kratko prodavao Ladine modele bez zračnih jastuka i ABS-a. "Problemi sa sankcijama i neviđenim pritiskom na rusko tržište na svim frontama, naravno, nisu mogli ne utjecati na automobilsku industriju", rekao je za Yahoo čelnik automobilskog odbora Udruženja europskih poduzeća Alexey Kalitsev.

image

Moskvich 3

Moskvich

Kalitsev je dodao da su cijene automobila u Rusiji značajno skočile te da je i to pridonijelo dramatičnom padu prodaje. Koliko god se 2022. pokazala teškom, očekuje se da će se rusko tržište automobila barem djelomično oporaviti 2023. Udruženje europskih poduzeća predlaže da bi se maloprodaja ove godine mogla popeti za 12 posto na približno 770.000 vozila.

Kalitsev je također rekao da bi 5-7 novih marki automobila moglo ući na rusko tržište tijekom cijele godine. “Uz povoljan splet okolnosti... moguć je i rast iznad 12%. Ali nitko na svijetu ne može ništa predvidjeti u trenutnoj situaciji”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:57