AKTUALNO

Veliki proizvođač auta predviđa da će nova vozila na benzin biti na cestama i 2050., uz jedan uvjet

Automobilski div Stellantis vjeruje da će benzinska vozila biti na cestama do 2050. Međutim, navodi se da industrija mora poduzeti potrebne korake...

Automobil s unutarnjim izgaranjem (ilustracija)

 Profimedia

Automobilski div Stellantis vjeruje da će benzinska vozila biti na cestama do 2050. Međutim, navodi se da industrija mora poduzeti potrebne korake kako bi obuzdala svoje emisije ugljika dok ih konačno ne zamijene potpuno električni modeli, što u konačnici znači da će morati raditi na sintetičkim "e-gorivima".

image

Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa

Profimedia

Treći najveći proizvođač automobila u svijetu po prodaji i matičnoj grupi marki uključujući Fiat, Peugeot i Opel ovaj je tjedan proveo testove e-goriva sa saudijskim naftnim divom, Aramcomom. Otkrio je da 24 vrste motora s unutarnjim izgaranjem u europskim vozilima koje proizvodi od 2014. mogu koristiti napredna sintetička goriva bez modifikacija.

image

Stellantis na CES-u 2021.

Profimedia

Britanska vlada za sada ostaje ustrajna pri obvezi zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2030. godine. Međutim, EU je postavila drugačiji rok do 2035., iako je ranije ove godine najavila iznenađujuću odredbu prema kojoj bi vozila s pogonskim motorom mogla dulje ostati u prodaji.

U ožujku je Europska komisija rekla da će dopustiti nastavak prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ako se pokreću isključivo na klimatski neutralna e-goriva. To tehnički znači da bi automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem držali u salonima i nakon sredine sljedećeg desetljeća.

image

Zero Petroleum sintetička goriva

Zero Petroleum

Neprofitna skupina od 47 tvrtki - uključujući proizvođače automobila Ford i Volvo - u ožujku je izrazila svoju zabrinutost zbog ove odluke, rekavši da je industrija "već uložila velika sredstva u električna vozila" i da bi svaka rupa u zakonu o e-gorivima bila protiv toga.

image

Porsche eFuel

Porsche

Ipak, drugi proizvođači automobila, uključujući Nissan i Porsche, nastavljaju s ispitivanjima sintetičkih goriva u nadi da mogu spasiti motor s unutarnjim izgaranjem. I dok jhe Stellantis postavio vlastiti rok za prodaju svih novih automobila u Europi na električni pogon do 2030., kaže da će se mnogi njegovi modeli prodani od sada do 2029. oslanjati na e-goriva kako bi ostali na cestama još dva desetljeća.

image

Porsche 911 GT3 RS

Porsche

Christian Mueller, iz Stellantisa, rekao je: "Moramo stvarno voditi računa o našoj floti". Nadalje je dodao da je zbog dugog životnog vijeka automobila važniji razvoj sintetičkih e-goriva, koja se proizvode iz obnovljivih izvora energije. "Mislim da je 25 posto naših vozila još uvijek u uporabi nakon 20 godina. Stoga je ova vrsta vremena izloženosti e-gorivima vrlo značajna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:59