KOJU IZABRATI?

Veliki test dječjih autosjedalica: Model poznatog proizvođača ima kancerogene presvlake

Jedanaest modela dobilo je ADAC-ovu ocjenu ‘dobar‘, osam ‘zadovoljavajuće‘, a jedna sjedalica se ne preporučuje

ADAC test dječjih autosjedalica (ilustracija)

 ADAC

Njemački ADAC i partnerski auto-klubovi uključujući i Hrvatski autoklub, zahtjevnom testu dječjih sjedalica podvrgnuli su 20 modela koja su provjerili u četiri kategorije: sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama.

Rezultat? Jedanaest je dobilo ADAC-ovu ocjenu ‘dobar‘, osam ‘zadovoljavajuće‘, a jedna sjedalica se ‘ne preporučuje‘ zbog visoke razine štetnih sastojaka u presvlakama.

image

ADAC test

ADAC

Riječ je o sjedalici Jané Koos i-Size R1, za koju ADAC tvrdi da ima kancerogene sastojke u presvlakama i zbog toga se ne preporučuje.

Ostalih 19 modela su preporučljivi ili čak vrlo preporučljivi.

Bugaboo Turtle Air‘ je vrlo sigurna sjedalica za dojenčad s Isofix bazom na koju se sjedalica može lako i stabilno postaviti.

U kategoriji male djece pobjednik je ‘Swandoo Curie‘, a za stariju djecu najbolja je sjedalica ‘Britax Römer Kidfix i-Size‘.

image

ADAC test

ADAC

Koju god sjedalicu izabrali, stručnjaci ADAC-a savjetuju da u kupovinu povedete svoje dijete kako bi mogli isprobati sjedalicu, a svakako potražite i pomoć prodavača u specijaliziranoj trgovini kako ne bi pogrešno rukovali sa smještajem sjedalice u auto.

image

Tablica testiranih modela.

*ljestvica ocjena je obrnuta (ocjena 1 je najbolja, 5 najlošija)

ADAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2023 13:43