OTKRIVAMO

Veliko istraživanje: Vozači automobila ove boje imaju veću šansu sudjelovati u nesrećama

Iako se trendovi boja mijenjaju ne čini se da će siva, bijela ili crna uskoro izgubiti na popularnosti

Auto boje

 Profimedia

Boje automobila posljednjih su desetljeća postale prilično dosadne. Sama ponuda je mnogo manje šarenija nego nekad, a i kupci uglavnom biraju ono što bismo mogli nazvati “50 nijansi sive”. Na tržištu automobila vladaju siva, crna, srebrna i bijela boja.

Platforma za izvješćivanje o povijesti automobila CarVertical provela je veliko istraživanje o bojama koje donosi mnoge zanimljivosti.

U zemljama s toplom klimom ima više šarenih vozila u usporedbi s hladnijim zemljama. Automobili živih boja u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj nisu uobičajeni no zato su vrlo česti u Kaliforniji ili Italiji. Također, općenito je pravilo da su bijeli automobili popularniji u toplijim podnebljima jer bijela boja reflektira sunčevu svjetlost, zbog čega je manje vruće za vožnju. To znači da mnogi boju biraju i zbog praktičnosti.

image

Auto boje

Profimedia

Bijela boja je najpopularnija boja u Australiji (39,1% ukupnog broja vozila) i EU (26,8%). Australci također vole srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Europljani više preferiraju siva (25,9%), a slijede crna vozila (24.5%). Sličan postotak crnih vozila može se pronaći i u SAD-u (24,7%). No, vole i bijele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

“71% automobila provjerenih na našoj platformi bili su monokromatski – crni, bijeli, sivi ili srebrni. To samo dokazuje da su ljudi prilično konzervativni kada je riječ o kupnji vozila”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u tvrtki carVertical.

Iako je bijela boja trenutno jedna od najpopularnijih boja, 2002. godine u Europi gotovo da nije bilo bijelih vozila. Njih su kupovali samo u SAD-u i u dijelovima Azije. Udio crnih automobila između 2002. i 2020. godine ostao je više-manje isti.

Ponekad trendovi boja traju samo nekoliko godina. Na primjer, broj smeđih automobila porastao je između 2012. i 2014. godine, ali je zatim počeo padati u nadolazećim godinama.

image

Auto boje

Profimedia

Prema istraživanju, boja vozila ima utjecaja na vjerojatnost stradavanja u nesreći. 60% crvenih automobila provjerenih na platformi sudjelovalo je u nesrećama, što ovu boju čini najopasnijom za vožnju. Smeđa (59%) i crna (57%) također su boje automobila koje češće od ostalih završavaju u nesrećama, a slijede žuta (55%), plava (54%), bijela (50%) i siva (50%). Iako ove razlike nisu značajne, istraživanje sugerira da su vozila u određenim bojama manje sklona nesrećama na cesti.

image

Car Vertical boje 2022.

“Nije iznenađenje da crveni automobili češće sudjeluju u nesrećama. Sportski automobili obično su crvene boje, a ljubitelji brzine radije biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno za pretpostaviti zašto su crveni automobili na vrhu baš ove liste”, objašnjava M. Buzelis.

Iako se trendovi boja mijenjaju ne čini se da će siva, bijela ili crna uskoro izgubiti na popularnosti. Šarene i vesele boe i dalje će ostati prava egzotika među kupcima novih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:38