VOŽNJA KAO U VR-u

VIDEO: 3D DODIRNA SUČELJA USKORO NA RASPOLAGANJU u novim automobilima! Pogledajte kako funkcionira ova moderna tehnologija!

 
 Canatu

Još niste čuli za finsku kompaniju Canatu? Nismo ni mi, no nema dvojbe da ćemo o njima još itekako čuti u budućnosti. Naime Finci su na međunarodnom kontestu za dizajn i inovacije u automobilima "Automotive Brand Contest 2018." čije ja natjecanje vrlo brzo postalo jedno od najvažnijih u svjetskoj industriji, osvojili nagradu u kategoriji "Concept cars" za svoj revolucionarni koncept 3D sučelja za automobilske interijere osjetljivih na dodir. Inače, dio je to koncepta "3D kokpita s površinama osjetljivim na dodir" s 3D dodirnim sučeljem koje kombinira jedinstveno vizualno iskustvo s novim operativnim konceptom s "rastezljivim" Canatu CNB senzorima i projekcijama.

Canatu

Konceptno 3D dodirno sučelje razvijeno je u suradnji s Continentalom, a sadrži aktivne haptinske povratne informacije (haptinska tehnologija digitalno oponaša osjećaj dodira da stvori klikove i druge povratne informacije gdje nema fizičkog ključa) kao i senzore sile te topografske elemente koji vode prste. Prednost: takav zaslon omogućava "slijepo" upravljanje što pridonosi većoj sigurnosti u vožnji jer smanjuje distrakciju vozača.

Canatu

Pritom, u kokpitu se 3D dodirni senzori mogu aplicirati ispod plastike, stakla, kože ili tekstilnih površina. U Canatu kažu kako već mogu proizvesti ultralagane 3D dodirne kontrole za funkcije poput pokretanja prozora ili retrovizora i to na primjerice upravljaču ili negdje drugdje gdje ne odvraćaju pažnju od vožnje, a takve taktilne 3D kontrole mogu biti i potpuno skrivene u raznim površinama kokpita sve dok ih ne zatrebate. Pogledajte u nekoliko videa kako 3D tehnologija funkcionira, kakvu ćemo, nema sumnje vrlo brzo koristiti u novim automobilima.

Canatu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:40