3LHD IZ ZAGREBA

Video: Arhitekt Marko Dabrović - kako smo osmislili Kampus Rimac, jedinstveno mjesto na svijetu

Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi
Rimac i Dabrović na projektu
 Ivan Lacković

Rimac Automobil još su prije dvije godine raspisali međunarodni natječaj za izradu projektnog rješenja za kampus u Kerestincu, a iako je na njemu sudjelovao i nagrađivani britanski arhitekt Norman Foster (koji je, između ostaloga, svojedobno osmislio i izgled sjedišta McLarena), izbor je u konačnici pao na zagrebački 3LHD studio za arhitekturu i urbanizam.

Očito je da su oni u potpunosti ispunili želje Mate Rimca, koji nije tražio sterilan, mračan i ozbiljan prostor, već opuštajući, otvoren i svijetao, usklađen s prirodom. Prema dosad viđenom, riječ je zbilja o umješno osmišljenom projektu zbog kojega će kampus uz automobilske zanesenjake posjećivati i studenti arhitekture. Konačan izgled kampusa Rimac Automobili pokazan je danas, a koja je bila nit vodilja u videu objašnjava Marko Dabrović, jedan od partnera studija 3LHD.

Inače, iz studija 3LHD već su dizajnirali niz značajnih hrvatskih i međunarodnih projekata, među kojima su Grand Park Hotel i Hotel Lone u Rovinju i Hotel LN Garden u kineskom gradu Guangzhou. Koristeći svoje bogato iskustvo u stvaranju spektakularnih zgrada i kompleksa, često integrirajući prostore s prirodom, arhitekti su inspiraciju za oblikovanje kampusa crpili iz više izvora, uključujući oblik i kretanje Rimčevog hiperautomobila - C_Two, kao i samu brzinu.

image
Rimac i Dabrović na projektu
Ivan Lacković

Tako se dizajn glavne zgrade fokusira na to kako će četiri ključne skupine ulaziti i kretati se po lokaciji. Primjerice, zaposlenici će prirodno težiti tome da što brže dođu do svojih radnih mjesta, dok će na drugom kraju posjetitelji vjerojatno željeti što dulje upijati doživljaj i zadržavati se u impresivnim zajedničkim unutarnjim i vanjskim prostorima.

image
Rimac i Dabrović na projektu
Ivan Lacković

Naravno, u skladu s fokusom brenda na upečatljiv dizajn, inovacije i održivost, novi će kompleks sadržavati puno pametnih i jedinstvenih značajki. Među njima su „urbana močvara" i livade, plus vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih "kapsula" koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

image
Kampus RImac render
Rimac Automobili

Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2022 06:01