13 MILIJUNA KUNA

Video/Možda najtužnija stvar koju ćete danas vidjeti: u Japanu je izgorio rijetki Ferrari F40

Godinu dana ranije istu je sudbinu doživio jedan drugi F40 u Monaku, ali koji je već u fazi restauracije od temelja
Ferrari F40 u plamenu
 Twitter screenshot

Godinu dana nakon što je jedan F40 vrijedan 9 milijuna kuna izgorio u Monaku, isto se dogodilo na "japanskom Nurburgringu", Hakoni Turnpikeu. Snimatelj videozapisa je uz objavu naveo kako su prvi na mjestu nesreće zatvorili stazu kako bi se mogli 'hrvati' s plamenom. Još uvijek ostaje nepoznato kako se F40 zapalio, ali doznajemo da su vozač i suvozač na vrijeme napustili vozilo.

Prema izvješću, vozač je primijetio dim tijekom vožnje u subotu i odmah se zaustavili. Nakon što je izašao iz automobila, vlasnik je promatrao kako se pred njim odvija noćna mora: dim se pretvorio u vatru, koja je 'progutala' jednog od najslavnijih automobila ikad napravljenih.

S obzirom na starost superautomobila i složenost postupka servisiranja, mogućnost je da je labavo crijevo za gorivo uzrokovalo katastrofu. Bilo kako bilo, ovo je u svakom smislu te riječi – tragedija. F40, remek-djelo koje predstavlja vrhunac Ferrarijeve povijesti, i Hakone Turnpike, legendarna cesta poznata po svojoj gotovo besprijekornoj površini, praktički su napravljeni jedno za drugo.

F40 je predstavljen 1987. godine kao nasljednik moćnog 288 GTO. Opremljen je 2,9-litrenim twin-turbo V8 motorom, spojenim na 5-stupanjski ručni mjenjač koji u kombinaciji na stražnje kotače proizvode 478 KS i 577 Nm okretnog momenta. Kasnije je zamijenjen s F50, a obiteljsko stablo grana se do Enza i LaFerrarija. Međutim, mnogi vjeruju kako je F40 po više kriterija najbolji. Više o velikoj petorici pročitajte ovdje.

image
Ferrari F40
Twitter Screenshot

Iako fotografije izgledaju loše, ovo ne znači nužno kraj za jadnog F40. Primjerak koji je prije godinu dana doživio istu sudbinu, nedavno je prošao kroz potpuno obnovu. Iako ne postoji jamstvo da se ovaj F40 može spasiti, svakako je riječ o automobilu koji je vrijedan tog truda. Ako se u kojem slučaju pitate zašto, osim očitog odgovora da je riječ o legendarnom primjerku Ferrarijeve povijesti, sama vrijednost mu je procijenjena između 11 i 13,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:23