IMA I REGISTRACIJU?

Video: Ovo se ne viđa svaki dan - konceptni Citroën Oli uhvatili smo u vožnji na ulicama Pariza

Djeluje doista kao svemirac u društvu ostalih automobila u redovnom prometu, što smo i snimili

Citroen ”Oli” na ulicama Pariza

 Zvonimir Jurčić

Citroënov koncept "Oli" javnosti je predstavljen prije dva tjedna kao inovativan pogled na električnu mobilnost marke u budućnosti. Ideja: u ovom je neobičnom konceptu sadržana sva usredotočenost marke na "povratak pristupačnog automobila vozaču" koja je moderna i inventivna, ali koliko i dostupna.

Na tom putu Oli za osobnu urbanu mobilnost predstavlja ono što je nekad Citroënu predstavljao Ami. Cilj se želi postići upotrebom laganih i recikliranih materijala, s pristupom gradnji auta na održivost te odgovorne mogućnosti recikliranja na kraju životnog vijeka.

Da ne ulazimo u detalje, električni koncept Oli ima domet s baterijom od 40 kWh do 400 km između punjenja, maksimalna brzina je 110 km/h kako bi povećala učinkovitost, dok punjenje baterije od 20 do 80 posto baterije traje tek 23 minute.

Zgodna zamisao, potpuno u stilu Citroëna, međutim da sve to nije samo "mrtvo" slovo na papiru i da je konceptni auto izrađen "od kartona" čisto kao "ilustracija" ideja i mogućnosti marke za budućnost, uvjerili smo se jučer u Parizu. Naime, jako smo se iznenadili kad smo na ulicama glavnog francuskog grada ugledali (malo je reći) neobični koncept koji smo nedavno poznavali samo s fotografija i kroz PR priču za medije.

"Pa to vozi!" - prošlo nam je kroz misli kada smo Olija vidjeli "u akciji", zapravo, kako sporovozno "migolji" gustim prometom glavnog grada Francuske.

Uz ostale automobile djeluje poput svemirca koji je na cestu "pao s Marsa", što smo i snimili.

Taj je prizor neobičan iz nekoliko razloga, a prvi je taj da koncepti izrađeni u samo jednom primjerku često uopće nemaju pogon i nakon predstavljanja ideje za budućnost, negdje po hangarima tvrtke skupljaju prašinu s ostalim "konceptima budućnosti". Ovaj koncept, međutim, uvjerili smo se - vozi.

Drugo, ako i vozi, neobično je to što je pušten u promet gdje bi se mogao oštetiti ili razbiti, to se rijetko kad radi, a ako i vozi tada je to u kontroliranim uvjetima.

Treće, koncept Oli ima standardne registarske oznake što znači da je legalan za promet (iako međutim, uopće ne izgledaju kao prave) i na koncu, ono što je najneobičnije jest činjenica da smo ga sreli u blizini Paris Expo Porte de Versailles izložbenih hangara gdje se upravo odžava salon automobila - Mondial de l‘auto 2022., ali gdje Citroën uopće nije na popisu izlagača.

Što je Oli radio na cesti u prometu nismo uspjeli doznati, no pobrao je puno pažnje znatiželjnika... Tko zna, možda nas Citroën uskoro iznenadi kao nikada do sad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:27