NESTAŠICA GORIVA

VIDEO/Panika u SAD oko goriva postala vatrena: Izgorjeli Pontiac i Hummer puni kanistara benzina

Iako je ‘Kolonijalni cjevovod‘ ponovno započeo s radom u srijedu, panika nije prestala
Požari automobila
 Facebook, Youtube screenshot

Nedavno smo pisali o američkom trendu punjenja plastičnih vrećica benzinom zbog zaustavljanja 'Kolnijalnog cjevovoda' koji se proteže od Texasa do New Jerseyja i opskrbljuje gotovo polovicu Istočne obale gorivom. Naime, nastala je nacionalna panika, i mnogi stanovnici Istočne obale i juga države odlučili su nabaviti što je više moguće zaliha goriva, što je dovelo do nestašice. Vlada SAD-a je čak javnim priopćenjem pozvala građane da ne pune plastične vrećice benzinom.

image
Nestašica goriva u SAD-u
Profimedia

Iako je 'Kolonijalni cjevovod' ponovno započeo s radom u srijedu, panika nije prestala, a cijela situacija nije prošla bez incidenata. Naime, vozač iz Floride napunio je četiri spremnika od oko 20 litara i smjestio ih u svoj Hummer H2, koji se, pogodite – zapalio. WFLA izvještava kako 'vatrogasci kažu da je jedna osoba ozlijeđena, ali je odbila liječenje. Gašenje požara trajalo je oko 10 minuta, a vatrogasni zapovjednik Floride izjavio je kako se još uvijek istražuje uzrok eksplozije'. Možda 5 kanistera punih benzinom u neosiguranom prostoru?

image
Panika u SAD-u zbog nestašice goriva
Twitter Screenshot/@chris_notcapn

'Stručnjaci kažu kako nestašica goriva nije povezana s cyber-napadima, već s ljudima koji paničare i uzimaju više nego što im je potrebno', izvještava američki tjednik Miami Herald. Oglasio se i predsjednik države Biden, pozvavši Amerikance da 'ne uzimaju više benzina nego što im treba u narednih nekoliko dana', objašnjavajući kako 'nema potrebe za zabrinutošću u Tampa zaljevu, jer Florida 90 posto opskrbe gorivom dobiva s teretnih brodova'.

Američko Povjerenstvo za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) pozvalo je ostatak stanovništva da se suzdrži od negativnih komentara, već da paničarima objasni kako to nije potrebno, ili u slučaju plastičnih vrećica – opasno. 'Kad ljudi postanu očajni, prestanu razmišljati racionalno. Preuzimaju rizike koji mogu imati smrtonosne posljedice. Ako poznajete nekoga tko razmišlja o donošenju spremnika koji nisu namijenjeni za gorivo, obavijestite ga da je opasno. Molimo da ovaj incident iskoristite kao priliku za razmišljanje o vlastitom životu'.

Nažalost u četvrtak je gorilo i okrugu Pickens u Južnoj Karolini. Nakon policijske potjere jedan je Pontiac G6 nakon neuspješnog bijega i gubitka kontrole vozačice potpuno izgorio. Odmah se zapalio i začule su se višestruke eksplozije. Prije nego što je spašena i odvezena u bolnicu, žena je zamjenicima šerifa rekla da je automobil bio pun spremnika goriva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:04