POKUSNI KUNIĆI

Video: Pogledajte kako u praksi funkcionira Teslin sustav samostalnog upravljanja automobilom

U trenutku autonomne vožnje svi sudionici u prometu postaju pokusni kunići, a tvrtka Tesla nije odgovorna za eventualne posljedice
Tesla Model 3
 Youtube screenshot

Vijest od uvođenju beta verzije Teslinog potpuno samostalnog sustava za upravljanje automobilom za određene korisnike nije nas previše iznenadila. Razne verzije sličnih sustava već su godinama dostupne, u ovom ili onom obliku, korisnicima Tesla automobila.

Već godinama gledamo razne video zapise na kojima vozači, neodgovorno, prepuštaju automobilu popunu kontrolu na njihovim sudbinama, ali i sudbinama drugih sudionika u prometu. Svjedoci smo sve češćih nesreća povezanih autonomnom vožnjom i raznim sustavima asistencije vozaču na koje se vozači previše oslanjaju.

Ako ste mislili da je potpuno samostalno upravljanje i blizu stvarnosti onda će vas ovaj video razuvjeriti. To je možda trenutno i najbolji video koji ilustrira koliko je moralno sumnjiv, tehnološki ograničen i potencijalno opasan beta program Teslinog autopilota koji se počeo distribuirati određenim korisnicima Tesla automobila.

U 13-minutnom videozapisu vidimo Tesla Model 3 s beta verzijom Teslinog potpuno samostalnog sustava za upravljanje automobilom kako se kreće oko Oaklanda (SAD). Automobil se tijekom cijelog trajanja video zapisa ponaša bespomoćno i krajnje zbunjeno.

Čini se da automobil ni u jednom trenutku nije bio stanju na odgovarajući način oponašati pravog vozača. Prilično brzo, video se s "neugodnih pogrešaka" prebacuje na "izuzetno rizičnu, potencijalno štetnu vožnju". U autonomnom načinu rada Tesla krši razne prometne zakone, dovodi u neposrednu opasnost putnike i ostale sudionike u prometu.

Neke od situacija uključuju pokušaj skretanja na crveno svjetlo, ne skretanje u zavoju, zabijanje u rubni kamen i ostalo. Svaki puta kada vlasnik Tesle upali sustav potpuno autonomne vožnje postaje dio eksperimenta, ali to nije pošteno prema pješacima, biciklistima i ostalim vozačima koji isto postaju dio eksperimenta a da toga nisu svjesni.

Najgore od svega proizvođač ne preuzima nikakvu odgovornost za postupke vozača i prepušta njima na izbor kada i kako će koristiti sustav. Ovakav model može, i sigurno hoće u budućnosti, dovesti do fatalnih posljedica jer ako je suditi po dosadašnjim autopilot video zapisima ne piše nam se dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:52