KRŠ I LOM

VIDEO: PROŠAO KROZ CRVENO PA UBIJEN U SMRTONOSNOJ POTJERI Amerikanci više ne žele opasan policijski lov na bjegunce na cestama 'To je izvan pameti!'

 
 Youtube screenshot

Nakon dramatične snimke policijske potjere s tragičnim završetkom koji se dogodio u Fort Smithu u Arkansasu, američka je javnost sablažnjena i sve su glasnije kritike na takvo postupanje policije prilikom potjera.

Naime, automobilske potjere pri visokim brzinama u Sjedinjenim Državama su sasvim uobičajena praksa, s jasno propisanim tehnikama kako zaustaviti ili onesposobiti bjegunca u drugom automobilu.

Jedan od poznatih manevara (vidjeli ste ga tisuću puta u američkim akcijskim filmovima) je tzv. PIT manevar (pursuit intervention technique) ili interventna tehnika za potjere.

Ta taktika uključuje zalijetanje pri visokim brzinama prednjim lijevim krajem presretača u stražnji desni kraj vozila bjegunca kako bi izgubio kontrolu, zarotirao se i zaustavio.

Zato često presretači za potjere u većini američkih država sprijeda imaju ugrađen metalni okvir kako se ne bi oštetilo vozilo pri izvođenju PIT manevra.

Prema izvještaju kuće 5 News Online potjera je započela 10. travnja oko 6.30 sati kada je službenik američke Šumarske službe primijetio crni kamionet Ram 1500 pri prolasku kroz crveno svjetlo, a provjerom je zaključeno kako je za upravljačem sjedio 34-godišnji Justin Battenfield, za kojim je bila raspisana potjera.

Nakon 17 minuta potjere Šumarske službe dok je Battenfield vozio ulicama Fort Smitha brzinom većom od 160 km/h, u lov se uključila državna policija Arkansasa.

Pripadnik policije Michael Shawn Ellis potom je dobio naredbu da zaustavi kamionet. "Četrnaestica, krenite i zaustavite ga, vozi pogrešnom stranom ceste" - bila je jasna naredba preko radija iz stožera državne policije Arkansasa.

"Ne zanima me hoće li vas onemogućavati kočenjem, zaustavite taj automobil prije izlaza na autocestu!"

Policajac Ellis ga je brzo sustigao i izveo PIT manevar pri brzini od 175 km/h. Nakon što ga je udario u stražnju bočnu stranu, kamionet se "podvukao" pod presretač te su oba vozila završila u jarku pored ceste.

Međutim, s obzirom na brzinu i sve okolnosti, policijski automobil se doslovno katapultirao u zrak te zabio u stup prije nego li je "aterirao". Nažalost, bilanca je stravična - Battenfield je na mjestu poginuo dok je Ellis zadobio teške tjelesne ozljede, ali je izvan životne opasnosti.

Nakon nesreće, državna policija Arkansasa je najavila je kriminalističku istragu kako bi utvrdili jesu li lokalne vlasti postupile na odgovarajući način u obavljanju PIT manevra pri tako velikoj brzini.

U izjavi za javnost glasnogovornik državne policije Arkansasa Bill Sadler je, očekivano, branio praksu.

"Državna policija Arkansasa koristi PIT manevar već dvadeset godina, a koristit će ga i dalje, posebno ako su ugroženi nevini životi, kao što je to bio slučaj u Fort Smithu."

Nakon što pogledate video napišite nam vaše mišljenje, ima li smisla i opravdanja pod svaku cijenu ovako zaustavljati prometnog prekršitelja?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:27