Pariška avangarda

Video: Sjeli smo za volan novog DS 4! Evo kojih sedam stvari smo saznali o suparniku Audija A3 i Mercedesa A-klase

Pret-a-porter crossover k nama stiže u siječnju iduće godine, istodobno s ulaskom marke DS Automobiles na naše tržište i otvorenjem novog salona u Zagrebu. Cijena? Vjerojatno oko 200.000 kuna
ds 4 

Prvo: Najavljuje ulazak nove marke DS Automobiles na naše tržište početkom 2021.

Kad se u siječnju iduće godine pojavi u novootvorenom salonu na Kovinskoj cesti u Zagrebu, DS 4 bit će najnoviji među četiri modela u ponudi francuske luksuzne marke na našem tržištu - uz DS 3 Crossback i DS 7 Crossback (SUV) i DS 9 (limuzina). Druga je to generacija francuskog peterosjeda, koji se proizvodio od 2010. do 2015. (tada još pod okriljem Citroëna), a trebao bi zamjeniti i u međuvremenu umirovljeni DS 5.

Drugo: Avangardni dizajn glavni je adut u borbi s Audijem A3, BMW serijom 1 i Mercedesom A-klase

DS 4 se ne vidi u društvu Forda, Škode i Hyundaija, radije bi među Audi, BMW i Mercedes. Avangardni dizajn pritom mu je glavni adut. I doista, sa saćastom maskom hladnjaka, uskim diodnim svjetlima, crnim krovom, kromiranim detaljima, kvakama koje iskaču iz karoserije i aluminijskim naplacima od 19 ili 20 cola izgleda spektakularnije nego ijedan suparnik iz Njemačke. Isto vrijedi i za dobrim dijelom ručno rađenu unutrašnjost od biranih materijala (nappa koža, alcantara, uljična vlakna).

image
ds 4

Treće: Rađen je po formuli 3 u 1. Istodobno je i hatchback, i coupe, i SUV

Premda koristi poznatu platformu EMP2, DS 4 je pola broja veći automobil od nove Opel Astrom ili Peugeota 308. Lijepa 4,4 metra dug, 1,47 metara visok i čak 1,83 širok, u svim smjerovima nadmašuje i A3, seriju 1 i A-klasu. Isto vrijedi i za prtljažnik od 430 litara. K tome, istodobno je i hatchback, i coupe, i SUV. Nudi se, naime, u tri izdanja - standardni hatchback DS 4, coupe s peterim vratima (DS 4 Performance Line) i SUV s krovnim nosačima i crnim štitnicima na karoseriji (DS 4 Cross).

image
ds 4

Četvrto: U početku s benzincima, dizelašima i hibridom, a od 2024. i na struju

Francuski crossover u početku će se nuditi s pet motora - tri benzinca (1.3/130 KS, 1.6/180 KS i 224 KS), jednim dizelašem (1.5/130 KS) i plug-in hibridom (225 KS). I premda nije stvoren za jurnjavu, nego opušteno kruženje gradom ili krstarenje autocestom, najsnažniji plug-in hibridni E-Tense sa 225 KS do stotke svejedno stiže za kratkih 7,7 sekundi i na autocesti uhvati pristojna 233 km/h. Pritom ga sputavaju prilična 1653 kilograma (benzinci i dizelaši lakši su oko 250 kilograma).

image
ds 4

Peto: Udobnošću podsjeća na hidraulikom opremljeni Citroen DS iz 1955.

Za razliku od slavnog pretka, nema hidraulički ovjes, ali zato ima Active Scan Suspension. Videokamera snima cestu ispred automobila - 5 do 25 metara - i u stotinki sekudne prilagođava rad amortizera (ležeći policajci, rupe...). Posljedica? DS 4 pegla neravnine kao nijedan drugi automobil u premium razredu. Barem u opuštenoj vožnji.

image
ds 4

Šesto: Aktivni ovjes nije i jedina state-of-the-art tehnologija

Francuzi dobro znaju da u premium razredu nema uspjeha bez vrhunske tehnologije, pa su DS 4 opremili drugom generacijom projekcije najvažnijih podataka na vjetrobran (head-up 2.0). Sad je to dvostruko veća površina nego prije (21 inč), a ne projiciraju se više samo brzina i broj okretaja motora, nego i detaljne upute navigacije, ograničenja brzine..., pa čak i nazivi pjesama. Uz to još dolaze i noćno gledanje, matrična svjetla i upravljanje gestama, odnosno glasom, a krajem godine i (polu)autonomna vožnja (razina 2).

image
ds 4

Sedmo: Bit će bogato opremljen, a stajat će kao osnovni A3, serija 1 i A-klasa. Vjerojatno oko 200.000 kuna

Cijene će na našem tržištu biti poznate tek početkom iduće godine, ali osnovni DS 4 PureTech 130 u Njemačkoj stoji 28.900 eura. To znači da bi već prilično bogato opremljeni DS 4 PureTech 130 Bastille trebao stajati kao osnovni A3 Sportback, serija 1 ili A-klasa. Vjerojatno oko 200.000 kuna.

image
ds 4
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:43