AKTUALNO

VIDEO: Vatrogasna deka u slučaju požara automobila je sigurno rješenje. Evo i kako se koristi

Teže je obuzdati plamen električnog automobila nego onog s unutarnjim izgaranjem
Bridgehill vatrogasna deka
 Bridgehill AS

Kao i svaki drugi požar, požar u automobilima može brzo izmaknuti kontroli i postati zastrašujuća pojava, a može se dogoditi svakome. Pritom, ni električni automobili nisu izuzetak. Naprotiv, teže je obuzdati plamen električnog automobila nego onog s unutarnjim izgaranjem. Nedavno, vatrogasci su potrošili 30.000 litara vode prilikom četverosatnog gašenja požara nakon teške prometne nesreće jedne Tesle. Kao bolju soluciju, norveška kompanija Bridgehill prodaje vatrogasne 'deke' koje se razvlače preko cijelog automobila u slučaju požara.

image
Bridgehill vatrogasna deka
Bridgehill AS

Bridgehillove vatrogasne deke djeluju na principu da 'prigušuju plamen', uskraćujući mu potreban kisik. Uz to, požari automobila mogu biti i otrovni, s obzirom na to da bezbrojne kemikalije i štetan dim isparavaju u okoliš, dok ga vatrogasci pokušavaju ugasiti vodom. 'Prekrivač pomaže u uklanjanju nekih od tih opasnosti, gaseći požar za nekoliko minuta', objašnjavaju u Bridgehillu. Međutim, litij koji se nalazi u baterijama EV-ova može gorjeti i bez prisutnosti kisika, iako prekrivač pomaže u izolaciji plamena do dolaska vatrogasaca.

Prekrivač je velik, dimenzija 6 x 19 metara, zbog čega je sposoban prekriti gotovo sve modele automobila. Unatoč svojoj veličini, težak je samo 28 kilograma, a sve što je potrebno učiniti je raširiti deku na tlo, navući ga preko gorućeg automobila i osigurati da je deka dobro prilegla tlu. Bridgehill preporučuje kako je najbolje pritom ostaviti deku najmanje 20 minuta na automobilu, kako bi se vatra sigurno ugasila.

image
Bridgehill vatrogasna deka
Bridgehill AS

U ponudi su dvije vrste prekrivača, Standard i Pro verzija. Standard verzija je jeftinija, a namijenjena je za samo jednokratnu upotrebu u prostorima s velikom koncentracijom automobila. Pro prekrivač može se koristiti više puta, i do '30 požara na automobilu', što je savršeno za vatrogasce i druge sigurnosne organizacije. Iako nije savršena solucija u slučaju požara na automobilu, i ne garantira da ćete ga 100 posto ukloniti, Bridgehill prekrivači mogli bi uvelike smanjiti štetu dok ne dođu profesionalci. Pogledajte video u nastavku:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:00