SVJETSKA PREMIJERA

Više novih tehnologija, luksuza i hibridnih opcija: Ovo je potpuno nova Porsche Panamera

Isporuke kreću u ožujku 2024., a cijene u Njemačkoj startaju na 107.800 eura

Porsche Panamera

 Porsche

Porsche je upravo predstavio treću generaciju Panamere. Novo izdanje sportske limuzine donosi više novih tehnologija i luksuza, moćnije performanse te šire opcije hibridnih mogućnosti.

image
Porsche

S dizajnerske strane, Panamera je dobila čistije linije i mišićavije prednje blatobrane koji se uzdižu iznad haube poput onih na 911- ici. Lice krase i veći usisnici zraka, dok stražnjim dijelom dominira razvučena svjetlosna traka.

image
Porsche

Sportski dojam nudi i kabina s upravljačkim konceptom Porsche Driver Experience usmjerenim na vozača. Ključna značajka koncepta je grupiranje kontrolnih funkcija važnih za vožnju u neposrednoj blizini upravljača.

image
Porsche

Između ostalog, prekidač za prebacivanje kroz opcije na instrumentnoj ploči i rotirajući prekidač za odabir programa vožnje, smješteni su izravno na upravljaču. Ručica mjenjača je odmah pored.

image
Porsche

Vozaču su na raspolaganju digitalna instrumentna ploča (12,6 inča) te dva dodirna zaslona od 10,9 inča.

Pogonski sklopovi Panamere bliski su onima koji se nalaze u redizajniranom SUV modelu Cayenne . Standardne modele s pogonom na stražnje i sve kotače pokreće revidirani 2,9-litreni V6 s turbopunjačem koji razvija 348 KS i 368 Nm okretnog momenta, što je povećanje od 23 KS i 37 Nm u odnosu na izlazni model.

image
Porsche

To skraćuje sprint Panamere do 100 km/h na 5,1 sekundu i povećava najveću brzinu na 272 km/h.

PDK automatik s dvostrukom spojkom ostaje jedini izbor mjenjača.

image
Porsche

Kao odgovor na veliku potražnju za ovom vrstom pogonskog sustava (u pojedinim je zemljama udio e-hibrida Panamere gotovo 100 posto), Porsche s Panamerom nudi ukupno četiri učinkovita E-Hybrid pogonska sklopa.

Sve E-Hybrid varijante imaju bolje performanse i veći doseg. Srce pogonskog sklopa Panamere Turbo E-Hybrid je temeljito je revidirani četverolitreni V8 turbomotor. Snaga novorazvijenog elektromotora je 140 kW (190 KS), a zajedno isporučuju snagu sustava od 500 kW (680 KS!). Okretni moment je impresivnih 930 Nm.

image
Porsche

Panamera Turbo E-Hybrid do 100 km/h stiže za 3,2 sekunde i može pojuriti do 315 km/h.

Kapacitet baterije sada je 25,9 kWh. To omogućuje doseg na struju do 91 kilometar u kombiniranom WLTP ciklusu, a novi ugrađeni AC punjač od 11 kW skraćuje vrijeme punjenja na 2 sata i 39 minuta.

Nova Panamera dolazi sa zračnim ovjesom oplemenjenim sustavom Active Suspension Management (PASM) u seriji. Uz to, sustav aktivnog ovjesa Porsche Active Ride dostupan je kao opcija za E-Hybrid modele.

image
Porsche

Nova Panamera već je dostupna za naručivanje. Cijene u Njemačkoj startaju na 107.800 eura (Panamera 4 od 111.900 eura), a izvedba Turbo E-Hybrid dostupna je za 192.500 eura.

image
Porsche

Panamera na tržište stiže iz tvornice u Leipzigu, a isporuke u Europi počet će u ožujku 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 13:13