SVJETSKI PREDVODNIK

Više od pola novih auta prodanih u Norveškoj prošle godine je na struju, samo 8,6 posto dizelaši

Električni auti pretekli su u 2020. u Norveškoj one s pogonom na fosilna goriva, a Volkswagen je preoteo Tesli poziciju najprodavanijeg
Električni automobili u Norveškoj
 Profimedia

U Norveškoj je prošle godine prodano ukupno 141.412 novih automobila, od čega njih 76.789 isključivo na baterijski pogon. Njihov je udio u norveškom tržištu time poskočio na 54 posto, što je Norvešku katapultirao na sam vrh svjetske ljestvice, javlja Hina. U 2019. iznosio je 42,4 posto a deset godina ranije samo jedan posto, navodi Norveška federacija za cestovni promet (OFV).

Električna su vozila već ranije premašivaIa polovinu prodaje u pojedinim mjesecima ali 2020. prva je godina u kojoj je ostvaren takav rezultat. Pred kraj godine prodaja je ubrzala i električni su automobili u prosincu dosegnuli rekordnih 66,7 posto udjela u norveškom tržištu.

image
Električni automobili u Norveškoj
Profimedia

Potpuno suprotan trend bilježila su dizelska vozila, čiji je tržišni udio prošle godine potonuo na samo 8,6 posto, sa 75,7 posto u 2011. godini. Norveška želi postati prva zemlja u svijetu koja će dokončati prodaju benzinskih i dizelskih vozila, do 2025. godine, a vlada podupire taj cilj njihovim izuzećem od poreznih nameta propisanih za vozila na fosilna goriva.

Takva porezna politika pretvorila je norveško tržište automobila u laboratorij za kompanije koje se okušavaju u proizvodnji automobila bez motora s unutarnjim sagorijevanjem, a rezultat je sve veća popularnost novih brendova i modela vozila.

image
Audi e-tron
Audi

"Definitivno smo na dobrom putu da ostvarimo cilj za 2025. godinu", izjavio je na konferenciji za novinare izvršni direktor OFV-a Oeyvind Thorsen.

Prošla je godina donijela i veliku promjenu na čelu ljestvice najpopularnijih proizvođača, koju je zauzeo Volkswagenov brend Audi električnim sportskim terencem e-tronom i sportsbackovima. Američki Tesla i njegov Model 3 pali su na drugo mjesto.

Prodaja električnih vozila snažno će porasti i ove godine, predviđaju analitičari automobilskog sektora i distributeri, ukazujući na najavu novih modela.

"Naša je preliminarna procjena da će električni automobili u 2021. premašiti tržišni udio od 65 posto", navela je čelnica udruženja proizvođača električnih automobila Christina Bu. "Ako nam to pođe za rukom, cilj da se od 2025. prodaju samo automobili s nultom emisijom štetnih plinova bit će nadohvat ruke", dodala je Bu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 20:13