uzmu gdje mogu

Više od polovice američkih država vlasnicima električnih vozila dodatno naplaćuje registraciju

Budući da električna vozila neće plaćati porez na goriva, države žele izvući novac od njih na drugi način, evo i kako

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

 Profimedia

Dio naknade koju plaćaju Ameriknci dok toče automobil je porez na održavanje infrastrukture. Kako električna vozila ne moraju na benzinsku postaju, neke države čine sve što mogu kako bi povratile taj izgubljeni prihod. Diljem zemlje najmanje 32 različite države vlasnicima električnih vozila naplaćuju dodatne naknade za registraciju svojih vozila.

image

Točenje goriva (ilustracija)

Profimedia

Sada je još jedna država, Texas, upravo u procesu dodavanja takve naknade. Zakon, SB505, zahtijeva od vlasnika električnih vozila da plate 400 dolara kada prvi put registriraju vozilo, a zatim dodatnih 200 dolara svake godine. Zakon je prošao i Senat i Zastupnički dom i čeka guvernera Grega Abbotta, piše portal Carscoops.

image

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

Arhiva

"Kako sve više ovih vozila vozi teksaškim cestama, postoji zabrinutost oko toga kako doprinose financiranju cesta koje koriste", rekao je republikanski državni senator Robert Nichols. Ukoliko ovo postane zakon, na snagu će stupiti u rujnu ove godine.

Ako se to dogodi, bit će to jedan od najskupljih propisa te vrste u SAD-u. Alabama odgovara Teksasu s 200 USD godišnje naknade za vlasnike EV-a, dok Washington naplaćuje 150 dolara godišnje. Sjeverna Karolina ograničava godišnju naknadu za registraciju na 130 dolara.

image

Benzinska postaja (ilustracija)

Profimedia

Neke države uspoređuju svoje pristojbe za registraciju EV-a s indeksom potrošačkih cijena ili drugom metrikom povezanom s inflacijom, kaže CNET. Te države su Kalifornija, Mississippi, Utah, Michigan i Indiana, iako bi druge mogle slijediti njihov primjer.

Brojne države razmatraju sasvim drugačiji sustav koji bi vozačima naplaćivao na temelju prijeđenih kilometara. Nazvane naknade za prijeđene milje vozila ili korisničke naknade temeljene na kilometraži, potencijalno bi u potpunosti zamijenile poreze na gorivo i naknade za registraciju EV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:51