Bijesni kupci

Vlasnici Tesli prosvjeduju: ‘Masno smo platili aute, a sad su snizili cijene i 24%, tražimo isto!‘

Stotine vlasnika Tesle se u Šangaju okupilo u prodajnim salonima proizvođača automobila u Kini tijekom vikenda

Prosvjedi u Šangaju, Kina

 Reuters

Stotine vlasnika Tesle se u Šangaju okupilo u prodajnim salonima i distribucijskim centrima proizvođača automobila u Kini tijekom prošlog vikenda, tražeći rabate i kredite nakon iznenadnog smanjenja cijena, za koje su rekli da su preplatili električne automobile koje su kupili ranije.

Mnogi su rekli kako su vjerovali da cijene koje je Tesla naplaćivala za svoje automobile krajem prošle godine neće biti tako naglo ili duboko smanjene kao što je proizvođač automobila upravo najavio u pokušaju da potakne prodaju i podrži proizvodnju u svojoj tvornici u Šangaju.

Planirani istek državne subvencije krajem 2022. također je nagnao mnoge da dovrše kupnju.

image

Prosvjedi u Šangaju, Kina

Reuters

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju gužve u Teslinim trgovinama i dostavnim centrima u drugim kineskim gradovima od Chengdua do Shenzhena, što ukazuje na veću reakciju potrošača. Nakon iznenađujućih popusta u petak, cijene Teslinih električnih vozila u Kini sada su između 13% i 24% ispod razine u rujnu.

Analitičari kažu da će Teslin potez vjerojatno povećati njegovu prodaju, koja je pala u prosincu, i prisiliti druge proizvođače električnih vozila da također smanje cijene u vrijeme slabe potražnje na najvećem svjetskom tržištu električnih automobila.

Dok etablirani proizvođači automobila često popuste za upravljanje zalihama i održavanje tvornica u radu kada potražnja oslabi, Tesla posluje bez zastupništva, a transparentno određivanje cijena dio je imidža njegove marke. "To može biti normalna poslovna praksa, ali odgovorno poduzeće se tako ne bi trebalo ponašati", rekao je jedan vlasnik Tesle prosvjedujući u subotu u dostavnom centru tvrtke u predgrađu Minhang u Šangaju.

image

Prosvjedi u Šangaju, Kina

Reuters

On i ostali vlasnici Tesle, koji su rekli da su isporuku preuzeli u zadnjim mjesecima 2022., rekli su da su frustrirani naglim sniženjem cijena u petak i Teslinim nedostatkom objašnjenja nedavnim kupcima. Zhang je rekao da je policija omogućila sastanak između osoblja Tesle i okupljenih vlasnika na kojem su vlasnici predali popis zahtjeva, uključujući ispriku i kompenzaciju ili druge kredite. Dodao je da je osoblje Tesle pristalo odgovoriti do utorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:41