EKONOMIJA

Volkswagen bi kupio Alfa Romeo: Može li se talijanski ponos othrvati milijardama!?

Ulaskom u VW obitelj Alfa bi dobila nove, zdrave temelje za pozitivno poslovanje. Sigurno je i da bi njemačka kvaliteta bila jamstvo novog uzleta za Alfa Romeo...

Prema riječima dvojice visokopozicioniranih zaposlenika Volkswagena, brend iz Wolfsburga uskoro bi mogao postati vlasnik marke Alfa Romeo. Premda su obje strane poručile da ne žele komentirati tržišna nagađanja, poslovica gdje ima dima, ima i vatre mogla bi se i ovaj put pokazati točnom.

Dvosmislene poruke

Iz Fiatove grupacije već su nekoliko puta procurile informacije da njihov šef Sergio Marchionne nije zadovoljan rezultatima Alfa Romea te da sve češće razmišlja o prodaji kultnoga talijanskog brenda. No, kada se u cijelu priču uključio njemački Volkswagen, uzdrmani talijanski ponos opet se probudio. Isti su dan u javnost puštene priče o podizanju Alfina imidža, spomenulo se povećanje prodaje na pola milijuna godišnje tijekom tri godine, a najsnažniji argument je napad na dosad neotkriveno američko tržište.

Između redaka, na te se najave može gledati kao na klasično podizanje cijene Alfa Romea kojemu uistinu treba radikalna promjena kompletnog poslovanja. Dok je većina Talijana informaciju o prodaji Alfe Volkswagenu dočekala s podsmjehom, zakon tržišta mogao bi priču okrenuti u potpuno drugom smjeru.

Klasično dizanje cijene

Naime, nije nikakva tajna da Alfa Romeo posljednjih godina ne posluje najbolje pa se pronalazak novog vlasnika, odnosno investitora nameće sam po sebi. Volkswagenovih 18 milijardi eura, koliko su odvojili za preuzimanje broja jedan u autoindustriji, dovoljan je argument za ublažavanje naglašenog suparništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:23