NOVITETI NA TRŽIŠTU

VOLKSWAGEN e-Golf i e-UP Električni modeli stigli u Hrvatsku

Uz dva noviteta na struju, predstavljena je i plug-in hibridna verzija, Golf GTE

U Hrvatsku su stigle električne inačice Volkswagenovih modela Golf i UP.

Prezentacija 'tandema na struju' održana je na simboličnoj lokaciji Nacionalnog parka Plitvička jezera gdje je zabranjen ulaz konvencionalnim automobilima, a uz potpuno električne novitete, novinarima je predstavljen i plug-in hibrid Golf GTE.

Najmanji Volkswagenov model pokreće elektromotor snage 60 kW (85KS) i 210 Nm okretnog momenta s kojim mališan na struju do stotke ubrzava za 12.4 sekundi dok je maksimalna brzina 130 km/h. Električna energija skladišti se u litij-ionskim baterijama smještenim u podnici automobila s kojima maksimalan doseg iznosi 160 kilometara.

Najtraženiji kompaktni model među europskim kupcima u električnoj verziji pokreće elektromotor snage 85kW (115 KS) i 270 Nm okretnog momenta koji mu omogućuje ubrzanje do stotke za 10.4 sekunde i maksimalnu brzinu od 140 km/h. Punjenje baterija putem običnog punjača u klasičnoj utičnici struje traje osam sati, a deklarirana autonomija je 190 kilometara.

Plug-in hibrid (Golf GTE) bit će izravan suparnik Toyoti Prius. Samo na struju može se voziti 50 kilometara, a kada se ona potroši ili kada zatreba više snage uključuje se 1.4 litreni turbobenzinac sa 150 KS. Punjenje u kućnoj mreži traje tri i pol sata.

Na žalost domaćeg uvoznika Volkswagenovih vozila, vrijeme dolaska na domaće tržište nije idealno jer su prošloga tjedna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavili kraj akcije sufinanciranja ekoloških vozila. Bez subvencija, e-UP stoji 192.357 kuna dok za e-Golf treba izdvojiti 285.517 kuna. Plug-in hibridna GTE inačica Golfa dostupna je za 297.341 kuna.

Uz tradicionalno tvorničko jamstvo u trajanju od četiri godine, Volkswagen daje i osam godina jamstva na bateriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:13