MOTOSPORT

Volkswagen grupa ulazi u F1? Najnovije glasine sugeriraju da Audi preuzima McLaren!

Osim što je Audi navodno ušao u F1 putem otkupa McLarena, Porsche navodno razmišlja o partnerstvu s Red Bull F1 momčadi

Audi e-tron Formula e

 Audi

Glasine da će Volkswagen grupa ući u F1 arenu postoje više od desetljeća, no njihova vjerodostojnost i učestalost posljednjih nekoliko mjeseci sve je veća. Navodno je Audiju je s vrha poručeno da preuzme McLaren F1 momčad, a jedna specijalizirana publikacija je otišla toliko daleko da je rekla da je to gotova stvar.

image

Audi e-tron Formula e

Audi

Tada je McLaren zanijekao ikakve promjene u vlasničkoj strukturi, ali je, možda znakovito, dodao da je kompanija uvijek bila uključena u razgovore s ‘relevantnim partnerima i dobavljačima, uključujući i druge proizvođače automobila‘.

image

McLaren F1 bolid

Profimedia

U nedavnom izvješću Car Magazina pak, tvrdi se da je posao zaključen. Osim što je Audi navodno ušao u F1 putem otkupa McLarena, Porsche navodno razmišlja o partnerstvu s Red Bullovim F1 timom nakon što Hondin period završi. Članak sugerira da bi se dvije momčadi (McLaren/Audi i Porsche/Red Bull) tada mogle udružiti u borbi protiv Ferrarija i Mercedesa.

image

Sjedište Porschea

Profimedia

I Audi i Porsche ranije su iskazali interes za Formulu 1. Privlačnost njemačkih marki potaknuta je pomakom F1 prema održivim gorivima, dok će pojednostavljenje pogonskih jedinica biti još jedan važan aspekt.

image

Red Bull F1 bolid

Profimedia

Također se priča o tome da se vlasnici, Bahrein Mumtalakat Holding Company žele ‘riješiti‘ McLarena. Naime, unatoč pozitivnom početku prošle godine, kada je britanski proizvođač udvostručio svoje prihode u prvoj polovici godine,sada je u financijski teškom stanju. Prodaja je pala za 64 posto, a mjere održavanje kompanije dovele su do 830 otkaza, prodaju i zakup sjedišta te izdavanje novih dionica u vrijednosti od 550 milijuna funti.

image

2022. F1 bolid

F1

Ako bi Audi preuzeo cijelu kompaniju, uključujući odjel za cestovne automobile i Formulu 1 u vrijednosti od 1 milijardu funti, potencijalno bi stvorio prilično veliki savez sportskih automobil, s Lamborghinijem, McLarenom, Porscheom, Rimcem i Bugattijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:52