VELIKI PLANOVI

Volkswagen nastoji prestići Teslu i postati najveći svjetski proizvođač EV-ova do 2025. godine

U daljnjoj budućnosti, Volkswagen grupa želi da do kraja 2040. godine većina njezinog asortimana bude električna
2021 Volkswagen ID.3
 Volkswagen

Volkswagen za cilj ima etablirati se kao najveći svjetski proizvođač električnih vozila do polovice ovog desetljeća, prestigavši pritom Teslu. Nedavno je i predstavio svoju strategiju – njemački proizvođač izjavio je da će električni automobili činiti polovinu njegove ukupne prodaje do 2030. godine.

Prije toga, Volkswagen po prodanim primjercima želi prestići Teslu, unatoč što mu je ukupna globalna prodaja EV-ova 2020. godine činila samo tri posto. ‘Postavili smo si strateški cilj da postanemo svjetski lider na tržištu električnih vozila – i na dobrom smo putu. Sada postavljamo parametere‘, izjavio je izvršni direktor VW grupe, Herbert Diess.

image
2021 Volkswagen ID.3
Boris Kovačev/CROPIX

U daljnjoj budućnosti, Volkswagen grupa želi da do kraja 2040. godine većina njezinog asortimana bude električna, dok se klimatska neutralnost planira postići 2050. godine.

Ostvarenje cilja Volkswagen vidi u tome da svako vozilo VW grupe koristi jednu električnu platformu. Platforme s unutarnjim izgaranjem postupno će se ukidati u narednom desetljeću, a jedina električna platforma kompanije, Platforma skalabilnih sustava (SSP), trebala bi debitirati s nasljednikom Audija A8, koji je zakazan za 2026.

image
Volkswagen ID.4 GTX
Volkswagen

Njemački proizvođač automobila također ulaže mnogo sredstava u baterije, te planira predstaviti jedinstveni dizajn ćelija baterija koji bi trebao smanjiti troškove za 50 posto s trenutnog stajališta. Ova baterija proizvodit će se u šest tvornica diljem Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:30