DIVLJANJE CIJENA

Volkswagen odlazi iz Njemačke? ‘Tražimo rješenje, ovi dijelovi Europe su idealna alternativa‘

Jugozapadna Europa ili obalne zone sjeverne Europe mogle bi imati koristi od nove situacije

VW tvornica

 Profimedia

Odluka Rusije da smanji opskrbu plinom Europi izazvala je zabrinutost u Njemačkoj koja bi mogla biti prisiljena ograničiti svoju proizvodnju. Iako su skladišta plina napunjena gotovo do 90 posto, neizvjesnost oko rata kojem se ne nazire kraj, izazvala je reakciju Volkswagena.

Šef nabave njemačke kompanije, Geng Wu, izjavio je za Bloomberg da je preseljenje proizvodnih kapaciteta za neke proizvođače komponenti jedna od opcija u srednjoročnom razdoblju ako nestašice plina potraju i nakon ove zime.

‘Ukoliko država nastavi s dopunom rezervi, još pola godine možemo zadržati proizvodnju u Njemačkoj na stabilnom nivou, ali divljanje cijena energenata i globalna nestabilnost predstavljaju ogroman rizik za proizvodnju.‘

image

VW tvornica

Profimedia

‘Dobavljači u srednjoj i istočnoj Europi najviše se oslanjaju na ruski plin, a mi imamo velike tvornice u Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, kao i pogone u južnoj Europi.

Kao srednjoročne alternative, usredotočeni smo na preseljenje proizvodnih kapaciteta i tehničke alternative, slično onome što je već uobičajena praksa u kontekstu izazova povezanih s nedostatkom poluvodiča i drugim nedavnim poremećajima u opskrbnom lancu.

image

VW tvornica

Profimedia

Jugozapadna Europa ili obalne zone sjeverne Europe, koje imaju bolji pristup morskim teretima ukapljenog prirodnog plina, mogle bi imati koristi od nove situacije. Dobavljači koji bi se preselili u ta područja gravitirali bi prema postojećim tvornicama automobila Volkswagen grupe u Portugalu, Španjolskoj i Belgiji.

Razgovaramo s dobavljačima sa sjedištem u Njemačkoj koji bi mogli biti izloženi riziku u scenariju racionalizacije potrošnje plina te s njima pregovaramo o premještanju proizvodnje na lokacije izvan Njemačke‘ - zaključio je Wu.

Jedan od konzultanata kompanije, Thomas Steg, rekao je da političari moraju obuzdati nekontroliranu eksploziju cijena plina i električne energije: ‘U protivnom će posebno male i srednje tvrtke imati velike probleme u opskrbnom lancu i morat će smanjiti ili potpuno zaustaviti proizvodnju.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:19