KAKAV OBRAT

Volkswagen se iznenada vraća vodiku, je li to znak i za ostale proizvođače?

Volkswagen je nedavno podnio zahtjev za registraciju patenta, što predstavlja zaokret u stavu koji Volkswagen inače ima o vodiku

Volkswagenov automobil na vodik

 Twitter Screenshot

Njemački proizvođač automobila trenutačno radi na novim gorivnim ćelijama koje su navodno mnogo jeftinije od trenutačnih na tržištu, omogućujući automobilima na vodik da prijeđu 2000 km s jednim spremnikom — dovoljno za vožnju od Portugala do Belgije bez zaustavljanja radi punjenja goriva. Volkswagen je nedavno podnio zahtjev za registraciju patenta, što predstavlja zaokret u stavu koji Volkswagen inače ima o vodiku - pomalo pesimističan.

U svibnju 2022., glavni izvršni direktor njemačkog proizvođača Herbert Diess zanijekao je potencijal vodika kao izvora energije za električne automobile u tweetu rekavši: “Pokazano je da automobil na vodik nije rješenje za problem klime. U prometu je zavladala elektrifikacija. Lažne rasprave su gubljenje vremena. Molim vas, poslušajte znanost".

Iako je ovaj patent zatražen zajedno s Volkswagenom, Kraftwerk uvjerava da ne radi isključivo za marku. "Bez obzira na proizvođača, cilj nam je da naša tehnologija bude lansirana u serijskom vozilu do 2026. godine. Riječ je o seriji od oko 10.000 vozila, raspoređenih kod nekoliko proizvođača automobila", rekao je Sascha Kühn, izvršni direktor Kraftwerka.

Vodikove gorive ćelije sposobne su same proizvoditi električnu energiju, za razliku od načina na koji ogromne baterije električnih automobila akumuliraju električnu energiju koja se oslobađa prema potrebama vozila. U biti, vodikove gorivne ćelije trebaju visokotlačni spremnik koji pohranjuje vodik u plinovitom obliku - da je tekući, morao bi biti pohranjen na vrlo niskim temperaturama - i gorivu ćeliju koja pretvara vodik u električnu energiju.

Kühn je objasnio da ova tehnologija sliči solid-state baterijama jer obje imaju gotovo iste elektrolite i sličnu strukturu materijala. "Razlika je u tome što", rekao je, "dok baterije u čvrstom stanju koriste kompaktan materijal za pohranu energije, u gorivim ćelijama tu ulogu preuzima vodik u obliku plina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:42