KONCEPTNI AUTOMOBILI

Volvo najavio budući električni crossover XC90 konceptom Recharge na platformi nove generacije

Specifikacije ostaju misterij, ali poznato je kako koncept koristi novu platformu dizajniranu posebno za EV-ove
Volvo Recharge koncept
 Volvo

Kao i mnogi proizvođači, i Volvo će u bliskoj budućnosti uzeti pravac potpuno električnih automobila, a nedavno je predstavio koncept Recharge čiji je zadatak najaviti sljedeću generaciju potpuno električnih automobila.

image
Volvo Recharge koncept
Volvo

Usvajajući novu filozofiju dizajna 'manje, ali bolje', Recharge koncept izgleda mnogo radikalnije od prethodnih XC60 i XC90, a kompanija navodi kako je cilj bio 'eliminirati nepotrebne elemente i omogućiti visoko precizne performanse'.

image
Volvo Recharge koncept
Volvo

Prednja maska, na kojoj se nalazi osvijetljena Volvova značka, nalikuje na štit, dok se s bočnih strana nalazi nova interpretacija Thor's Hammer farova – vitkih, s mnoštvo različitih animacija. Pojednostavljenje karoserije vidljivo je sa svih strana.

image
Volvo Recharge koncept
Volvo

Na bočnim stranama novitet su krupniji pragovi, ručke vrata montirane su na istoj razini, a stražnja vrata otvaraju se u suprotnom smjeru. Ostali značajniji elementi uključuju panoramski stakleni krov, tanke stupove vrata i LiDAR senzor postavljen na krov.

image
Volvo Recharge koncept
Volvo

Stražnji dio dizajniran je također s uzorom na minimalistički stil. Vertikalna stražnja svjetla postavljena su vertikalno, a koncept također sadrži minimalistički stražnji branik, konkavni poklopac prtljažnika i mali spojler.

image
Volvo Recharge koncept
Volvo

Unutrašnjost je ekstenzija vanjštine, također jednostavna. Na minimalnoj nadzornoj ploči smješten je samo 15-inčni infotainment sustav i futuristički upravljač iza kojeg je ugrađena samostojeća digitalna instrument tabla. Četiri pojedinačna sjedala odvojena su 'plutajućim' središnjim konzolama, a sve je izrađeno korištenjem ekoloških materijala – pretinac za odlaganje nalikuje vrećici.

image
Volvo Recharge koncept
Volvo

'Interijer integrira našu najnoviju tehnologiju korisničkog iskustva s lijepim, održivim i prirodnim materijalima. Svaki je dio interijera poput umjetničkog djela i mogao bi samostalno stajati kao zaseban namještaj u sobi', kaže voditelj dizajna Robin Page.

image
Volvo Recharge koncept
Volvo

Specifikacije ostaju misterij, ali poznato je kako koncept koristi novu platformu dizajniranu posebno za EV-ove. Time je omogućen potpuno ravan pod odnosno više prostora u kabini. Iako je Recharge tehnički samo koncept, očekuje se nešto slično kod novog XC90. Volvo je ranije najavio crossovera za početak 2022. godine, pa bismo više informacija mogli dobiti već ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 12:31