ELEKTRIFIKACIJA

Volvo očekuje da će njegovi EV-ovi koštati jednako kao modeli s unutarnjim izgaranjem do 2025.

‘Mislimo da ćemo doći na paritet cijena 2025., kada će biti dovoljno tehnologije koja smanjuje troškove za baterije‘

Jim Rowan, izvršni direktor Volva

 Volvo

Izvršni direktor Volva vjeruje da će električna vozila dostići cjenovni paritet s vozilima s unutarnjim izgaranjem do 2025. godine. Jim Rowan, bivši izvršni direktor Dysona, iznio je hrabru tvrdnju nakon premijere SUV-a EX90, prvog EV-a proizvođača napravljenog s posebnom električnom platformom.

image

Volvo EX90

Volvo

U planu je mnoštvo drugih električnih automobila, i oni će igrati važnu ulogu u smanjenju troškova. "Mislimo da ćemo doći na paritet cijena 2025., kada će biti dovoljno tehnologije koja smanjuje troškove za baterije", rekao je Rowan za Auto News Europe. “Tehnologija će povećati domet. Manje baterija, ali veći domet, po nižoj cijeni - stići ćemo do toga."

Švedski proizvođač automobila prijeći će na potpuno električni pogon do početka sljedećeg desetljeća. Njegov sljedeći EV bit će mali crossover koji će biti pozicioniran ispod XC40 i C40 i bit će "namijenjen mlađoj populaciji", kaže Rowan.

image

Volvo EX90

Volvo

Dok su cijene sirovina skočile u posljednje dvije godine, cijene baterija pale su 80 do 90 posto u proteklih 12 godina. Cijene prosječnog elektromotora porasle su za 26 posto u 2021. i predviđa se daljnji rast u ovoj godini, ali čak i u tom slučaju, pozicioniranje Volva kao premium brenda znači da može doseći cjenovni paritet prije nego neki brendovi za masovno tržište.

image

Volvo EX90

Volvo

"U segmentima u kojima se Volvo natječe, to je definitivno moguće", rekao je glavni analitičar Guidehouse Insightsa Sam Abuelsamid. "U većim segmentima nemate dovoljno prostora za maržu za rad." Ključ za pomoć Volvu u postizanju pariteta cijena je njegov dobavljač baterija CATL, koji je globalni lider u pristupačnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:59