ZABRINJAVAJUĆE

Vozači električnih automobila uzrokuju 50 posto više nesreća nego vozači benzinca i dizelaša

Također, nesreće u kojima sudjeluju električni automobili u prosjeku uzrokuju više nego dvostruku materijalnu štetu

BMW IX u sudaru, ilustracija

 Facebook screenshot Reutlinger General-Anzeiger gea.de

Udio novih električnih automobila na europskom tržištu raste rapidno, no sve je više pitanja oko njihove sigurnosti. Osim požara koje je jako teško ugasiti sada je u središte pažnje došla još jedna činjenica. Statistike pokazuju da vozači električnih automobila uzrokuju osjetno više prometnih nesreća nego vozači ostalih tipova vozila. Zašto je tako?

image

Tesla u Kini, ilustracija

Car News China

Statistike osiguravajuće kuće Axa pokazuju da vozači i vozačice električnih automobila uzrokuju čak 50 posto više nesreća nego vozači i vozačice automobila koji koriste motore s unutarnjim izgaranjem. Također, nesreće u kojima sudjeluju električni automobili u prosjeku uzrokuju više nego dvostruku materijalnu štetu u odnosu na nesreće u kojima sudjeluju samo “klasični automobili”.

Problem je u tome što su električni automobili u prosjeku mnogo snažniji i skuplji od drugih automobila.

image

Električni Jaguar, ilustracija

Web Screenshot

Prema podacima osiguravajuće kuće Axa, štete su u pravilu veće ako je automobil snažniji. Njihova je studija također pokazala da teška baterija, odnosno velika težina električnih automobila osjetno utječe na vozne osobine automobila. Prema njima, ponašanje ovakvih automobila u vožnji jako se razlikuje od ponašanja “klasičnih automobila”. Troškove nesreće dodatno povećavaju troškovi koji su potrebni za gašenje požara, te zbrinjavanje i “karantenu” baterije nakon sudara.

Istraživanje je također pokazalo da najveći rizici za nesreću s električnim automobilom nisu vezani uz vožnju prevelikim brzinama već uz naglo ubrzanje koje je karakteristično za većinu električnih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:39