NOVITET

VOZILI SMO OPEL ADAM ROCKS Zgodno skrojen lifestyle avanturist

Muževnijeg je izgleda, robusnijeg podvozja uz nove turbo trocilindraše

Mnogima se danas teško othrvati specifičnom estetskom i vozačkom ugođaju crossovera, pa ne čudi što im posljednjih godina popularnost neprestano raste . Sličnom posebnošću, čak pomalo na granici ekstravagancije, zrači i Opelov Adam Rocks, prvi crossover kraći od četiri metra (3,75) i samo trojim vratima. Ali i podvozjem povišenim za 1,5 cm te opremljen muževnije od standardnih verzija. Njegov upečatljiv izgled temelji se prvenstveno na širokoj lepezi kombiniranja boja raznih dijelova karoserije, a poseban obol mu daju 17-colni aluminijski naplaci i promišljeno odmjerene zaštite donjih dijelova karoserije. Sve to dolazi serijski, kao i troslojni platneni krov, rasklopiv elektromotorima u svega nekoliko sekundi. Zanimljivo, operacija kojom se otvara slobodan pogled prema nebu može se ovdje izvesti i pri brzinama do čak 140 km/h.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

A premda je u dalekoj Latviji, gdje smo odradili prve kilometre Opelovim džepnim crossoverom, bilo prilično svježe, i tamo smo se ohrabrili razmotati krov i pritom se nismo ni smrzavali ni nadglasavali. Zato je lako zamisliti da će u toplijim krajevima, poput primjerice našeg priobalja, za lijepih dana vožnja Rocksom biti prava uživancija. Rocks donosi i nove mogućnosti personalizacije uređenja unutrašnjosti u vidu novih boja, obloga i ukrasnih elemenata, a na svoje će doći i ljubitelji suvremenih elektroničkih gadgeta. Uz doplatu od umjerenih 2900 kuna dobit će informacijsko-multimedijski sustav IntelliLink s dodirnim zaslonom visoke rezolucije koji omogućuje i brzu integraciju s funkcijama pametnih telefona, glasovno upravljanje porukama i e-mailom, pregledavanje foto i video sadržaja... U opremi je i servo uređaj upravljača dvostrukog djelovanja za lakše manevriranje gradom (City), a bogatiji nego dosad je i odabir motora.

Poznata Opelova postava četverocilindraša (1.2 sa 70 KS te 1.4 sa 87 i 100 KS, svi sa petstupanjskim mjenjačem) osnažena je novim trocilindarskim 1,0-litrenim turbobenzincem s izravnim ubrizgavanjem (90 i 115 KS) te posve novim mjenjačem sa 6 stupnjeva, oboje nedavno upoznatih u vožnji prototipnih primjeraka tek dolazeće Corse. S novom turbo motorizacijom, posebno u jačoj verziji, mali i razmjerno lagan Adam je također poletan, odlično ubrzava, bez napora pretječe i u konačnici je vrlo brz. Novi mjenjač, težak ni 40 kila (jedan od najlakših uopće!), za Rocks je dobio i novi proračun stupnjeva, duži završni omjer i robusniju izvedbu u odnosi na standardni Adam. Sjajno se uklapa s mogućnostima turbomotora, kao i novi električni servoupravljač. Doživljaj vožnje drukčiji je i zbog robusnije koncipiranog ovjesa, s proširenim tragom kotača. Opruge, amortizeri i drugi dijelovi ovjesa čvršće su strukture i kalibracije, pa se opterećenja loših cesta ili ona izvan asfalta bezbolnije podnose, premda valja biti svjestan da mali Opel skockan u lifestyle stilu da će sresti išta teže od gradskog rubnjaka ili utonulog šahta. No, Rocks ipak ostavlja snažan dojam privlačnog trendovskog minija koji crossoverski stil spušta u klasu niže i kojemu će jedina prepreka na našem tržištu biti - cijena. Naime, osnovni 1,2-litreni (70 KS) stajat će 126.000 kuna...

ROCKS 1.0 TURBO

TEHNIČKI PODACI

Motor: 3 cilindra, turbobenzinski

Snaga: 66 kW/90 KS pri 4000/min

Moment: 170 Nm pri 1800/min

Dimenzije: 375 x 181 x 149 cm

Osovinski razmak: 231 cm

Prtljažnik: 170 litara

Težina: 1080 kilograma

Brzina: 180 km/h

0-100 km/h: 11,9 sekundi

Potrošnja: 4,5 l/100 km

OSTALI MOTORI Benzinski: 1.0 T (115 KS), 1.2 (70 KS), 1.4 (87 i 100 KS)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:03