tradicionalan izbor

Vozite li ga i vi? Istraživanje pokazalo koji je najpopularniji tip automobila u Hrvatskoj

Kompaktni automobili sve su popularniji na carVerticalu u Hrvatskoj. Ovi automobili savršeno kombiniraju praktičnost i ekonomičnost

Kompaktni automobil (ilustracija)

 carVertical

Različiti oblici karoserije automobila odražavaju različite potrebe. Neki vozači preferiraju manja gradska vozila, dok se drugi odlučuju za prostranije opcije kao što su karavani ili SUV-ovi. Istraživanje koje je u Hrvatskoj provela tvrtka za automoto podatke carVertical pokazalo je da Hrvati preferiraju manje automobile i nisu toliko zainteresirani za vozila iz segmenata D i E.

Kompakt je najpopularniji oblik karoserije u Hrvatskoj (na njega otpada 42,1 % svih provjera povijesti automobila provedenih na carVerticalu u 2023.), što je porast s obzirom na 38,7 % u 2022. Iako i limuzine i karavani imaju udio od 18,7 %, to je pad u odnosu na prošlu godinu – smanjenje s 26 %, odnosno 21,3 %.

image

Kupnja rabljenog automobila (ilustracija)

Profimedia

„Kompaktni automobili sve su popularniji na carVerticalu u Hrvatskoj. Ovi automobili savršeno kombiniraju praktičnost i ekonomičnost goriva, još su pristupačni za kupnju i održavanje nije skupo”, kaže carVerticalov stručnjak za automobile Matas Buzelis. Coupe je najmanje popularan oblik karoserije automobila u Hrvatskoj, s udjelom od samo 1,9 %, što je pad u odnosu na 2,7 % prošle godine.

image

Matas Buzelis

carVertical

Monovolumeni ili višenamjenski automobili također imaju manji broj kupaca, iako je njihov udio porastao s 3,5 % na 6,9 %. Najviše je porasla popularnost SUV-ova: sa 7,9 % na 11,7 %. Ovo predstavlja globalni trend jer prodaja SUV-ova konstantno raste na mnogim tržištima. Istovremeno, potražnja za limuzinama opada.

„Možda je glavni razlog zašto vozači odustaju od limuzina taj što nisu praktične za gradsku vožnju. Veći automobili s manjim prtljažnim prostorom nešto su što ljudi ne žele za svakodnevnu upotrebu”, pojašnjava Buzelis.

image

Kupnja rabljenog automobila (ilustracija)

Ivan Lacković

Prema Buzelisu, nije važno koju vrstu automobila kupci odaberu, sve dok ne preskoče nijedan korak u procesu kupnje, uključujući probnu vožnju, provjeru fizičkog stanja u servisu i provjeru povijesti. Izvješća o povijesti otkrivaju zapise o oštećenju vozila i vraćanje kilometraže, i tako pomažu u filtriranju loših izbora prije nego što potrošite vrijeme i novac na fizičke preglede i testne vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:23