KONCEPTNI AUTI

Vremeplov: Alfa Romeo Kamal Concept duhovni je predak Tonalea od prije dvadeset godina

Sada, 19 godina kasnije, marka je predstavila Alfa Romeo Tonale, kompaktni SUV koji se može smatrati duhovnim potomkom Kamala

Alfa Romeo Kamal Concept

 Alfa Romeo

Danas crossoveri više nikoga ne iznenađuju, čak ni oni od Alfa Romea koji je kroz povijest proizvodio sportske automobile, od kojih su neki legendarni. No, 2003. godine, mnogo prije nego što su ljudi uopće znali što riječ "crossover" znači, proizvođač iz Milana predstavio je svoj prijedlog. Bio je to koncept Kamal, duhovno podrijetlo Tonalea.

image

Alfa Romeo Kamal Concept

Alfa Romeo

Na sanskrtu, drevnom jeziku Indije, riječ Kamal odnosi se na crvenu boju. Na arapskom znači "savršenstvo" i "sinteza suprotnosti". Različiti jezici i značenja koja se uravnotežuju i nadopunjuju u istoj riječi. Evokativna sila koja opisuje prototip koji je talijanska marka predstavila na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2003.

Alfa Romeo Kamal Concept označio je pravi konceptualni i stilski iskorak na međunarodnoj automobilskoj sceni. Automobilska industrija već je počela otvarati nove horizonte i segmente u kojima je Alfa Romeo želio igrati važnu ulogu. Tada si je talijanska marka postavila ambiciozan cilj: stvoriti prototip koji bi predstavljao koncept “elegantne sportskosti” koji je oduvijek karakterizirao Alfine modele, ali na potpuno nov način.

image

Alfa Romeo Kamal Concept

Alfa Romeo

Prototip SUV-a Alfa Romea podsjetio je na tradiciju tvrtke u sektoru sportskih automobila, dok je u isto vrijeme uključivao nove i atraktivne linije koje su gledale prema budućnosti još nepoznatoj širokoj javnosti u to vrijeme, ali koja će transformirati automobilski sektor nekoliko godina kasnije.

Izrađen na istoj platformi kao Alfa 159 i Brera, Kamal Concept bio je opremljen istim 3,2-litrenim V6 motorom koji je proizvodio 250 KS, istim blokom koji su imale GTA verzija 147 i 156. Prema proizvođaču, koncept je bio sposoban premašiti 200 km/h.

image

Alfa Romeo Kamal Concept

Alfa Romeo

Kamal je bio mješavina stila i dizajna koji je predstavljao jedinstveno raskrižje kultura. Prototip je bio spoj različitih tipova vozila: kombinirao je off-road performanse SUV-a s užitkom u vožnji i karakteristikama upravljanja kompaktnog Alfa Romea poput 147 u to vrijeme. Automobil koji bi se osjećao jednako udobno na autocesti kao i na neravnom terenu.

image

Alfa Romeo Kamal Concept

Alfa Romeo

Istodobno je ponudio svestranu i funkcionalnu kabinu, kakva je uobičajena u višenamjenskim vozilima, zahvaljujući prije svega inteligentnoj upotrebi prostora i širokom rasponu konfiguracija sjedala. 19 godina kasnije, marka je predstavila Alfa Romeo Tonale, kompaktni SUV koji se može smatrati duhovnim potomkom Kamala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:11