KRALJ SVIH KULERA

VREMEPLOV Steve McQueen - glumac koji se utrkivao ili trkač koji je glumio...

Legendarni glumac auto i moto utrke obožavao je do te mjere da je prvi u Hollywoodu gotovo sve scene jurnjava u svojim fimovima odrađivao posve sam, bez pomoći dublera i kaskadera. FOTOGALERIJA!

Njemu u čast nedavno je u Prescottu u Arizoni održan već peti godišnji filmski festival, po njemu je prošli mjesec nazvana najnovija modna linija bikerske odjeće britanskog proizvođača motocikala Triumph, a u rujnu i najnoviji, restilizirani model bestseler sunčanih naočala 714 talijanske tvrtke Persol, koje je baš on proslavio 1968. u filmu Afera Thomasa Crowna (prvoj, originalnoj verziji), koje su 2006. na aukciji u Los Angelesu prodane za basnoslovnih 70.200 dolara.

Na Bonhamsovoj aukciji u Kaliforniji prije desetak dana za ofucani Harley-Davidson s prikolicom (koji je vozio u filmu Veliki bijeg iz 1963.) deseci kolekcionara izvikivali su nevjerojatno visoke cifre i odustali od nadmetanja tek kad je jedan od njih ponudio točno 49.000 dolara, 2007. je Ferrari 250 GT Berlinetta Lusso, koji je davno držao u privatnoj garaži, prodan za 2,31 milijuna dolara, a godinu dana ranije na aukciji u Hollywoodu za rekordnih 276.500 dolara otišao je i njegov Crocker motocikl iz 1937.

Disney je 2006. u svojem prvom dugometražnom animiranom filmu o automobilima glavnom junaku dao ime baš po njemu, 2005. je nastupio u reklami za novi Ford Mustang, a lani se u reklami za neki TAG Heuerov sat utrkivao s Lewisom Hamiltonom . Prošle godine zaradio je više i od primjerice Jimija Hendrixa ili Marcie Cross iz Kućanica, nešto više od šest milijuna dolara. Sve to, dakako, ne bi trebalo biti čudno jer se radi o jednom od najslavnijih i najpopularnijih američkih (i svjetskih) filmskih glumaca, Steveu McQueenu, poznatom i pod nadimkom Kralj svih filmskih kulera. Odnosno, ne bi trebalo biti čudno ako ne znate da je on mrtav već točno trideset godina!

Taj sjajni glumac, veliki ljubitelj auto i moto utrka i prvi glumac koji je gotovo sve svoje vratolomije izvodio sam, bez dublera ili kaskadera, rođen je 1930. u predgrađu Indianapolisa. Odrastao je u Missouriju s djedom i bakom, budući da je majku alkoholičarku otac napustio kad je Steve imao svega šest mjeseci. Od osme do četrnaeste godine nekoliko je puta pokušavao živjeti s majkom, no sukobljavao se s njezinim partnerima (kasnije ju je u intervjuima čak i otvoreno nazivao prostitutkom!).

S nepunih 15 godina pridružio se cirkusu i družio s bandama u Los Angelesu, s kojima je sudjelovao u nekoliko razbojstava, a nakon žestoke tučnjave s očuhom smješten je u dom Junior Boys Republic gdje je ostao do punoljetnosti. Nakon doma prijavio se u mornaričku pješadiju, a 1952. počinje studirati glumu i za stotinjak dolara kupuje svoj prvi motocikl, rabljeni Harley-Davidson. U početku dobiva male uloge grubijana u vesternima, a 1959. ga primjećuje Frank Sinatra uz čiju pomoć dobiva prvu ozbiljniju ulogu u ratnoj drami Nikad tako malo te velikom hitu Sedmorica veličanstvenih.

McQueenova karizma, buntovni karakter i specifični rockabilly/bikerski stil ubrzo ga promoviraju u hollywoodskog akcijskog (anti)heroja broj 1 pa nakon ratnog epa Veliki bijeg, snima Bullitt, svoj najveći hit u kojem je osobno odradio sve scene auto jurnjava osim jedne za koju je pomoć zatražio od svog velikog osobnog prijatelja i suvozača na utrkama, kaskadera Bada Ekinsa, koji je izveo i dramatičnog skok motociklom preko ograde od bodljikave žice u Velikom bijegu (sve ostale scene vožnje u tom filmu snimio je osobno McQueen pa je tako neobičan kuriozitet u jednoj sceni u kojoj ga, dok bježi motociklom a na drugom ga motociklu proganja neki njemački časnik, McQueen zapravo u različitim kostimima vozi oba motocikla...)

Pamtimo ga odlično i po filmu Leptir, u kojem zajedno s Dustinom Hoffmanom glumi robijaša, a za ulogu hrabrog inženjera na američkom ratnom brodu u filmu Misija u Kini (čiji bi korektniji prijevod trebao glasiti Kamenčići u pijesku) nagrađen je i Oscarom. Čitav niz uloga koje je odbio koštale su ga još veće slave, a neki od filmova koje je propustio su i prva verzija Oceanovih 11, Doručak kod Tiffanyja, Butch Cassidy i Sundance Kid te Tjelohranitelj u kojem je trebao nastupiti s Dianom Ross, a koji je snimljen tek 12 godina nakon njegove smrti s Whitney Houston i Kevinom Costnerom u glavnim ulogama.

Kao veliki ljubitelj auto i moto utrka, jedno se vrijeme i profesionalno bavio off road moto utrkama pa je zbog svojih uspjeha 1978. primljen i u američku Motociklističku kuću slavnih. Posjedovao je impresivnu kolekciju trkaćih automobila, između ostalih Porsche 356, Ferrari 512 i Jaguar D-Type. Zanimljivo je i da su ga Bruce Lee i Chuck Norris poučavali borilačkim vještinama, te da je baš on Norrisa nagovorio da se okuša na filmu.

Umro je u 51. godini od rijetke vrste raka želuca, koju je nekonvencionalnim metodama pokušao izlijećiti kod travara u Meksiku, u gradu Ciudad Juárez gdje nitko nije znao tko je on uistinu jer se tamo svima predstavljao kao Sam Shepard. Po nekim njegovim biografima ta se bolest dobiva zbog pretjeranog izlaganja azbestu, pa nije posve nemoguće da ju je dobio baš zbog svoje ljubavi prema utrkama, jer su se u to doba kacige i zaštitna odijela trkača radila upravo od azbesta! Nakon kremiranja, u skladu s njegovim posljednjim željama, njegov pepeo bačen je u Tihi ocean, no njegov duh, očito je, još uvijek i dan-danas i te kako prisutan među nama...

Najveći auto trkač među glumcima



Baš kao i jurnjave u filmovima u kojima je glumio, Steve McQueen je jako ozbiljno shvaćao i svoju karijeru auto i moto trkača. Utrkivati se prvo počeo na motociklima 1956., na svom prvom motociklu - Triumphu od 500 kubika kojeg je kupio od prijatelja Bada Eskinsa.

Kasnije se okušao i na četiri kotača, a 1970. na utrci 12 sati Sebringa s Peterom Revsonom unatoč nozi ozlijeđenoj u moto utrci tjedan dana ranije, Porscheom 908/02 stiže do pobjede u klasi i tek 23 sekunde iza ukupnih pobjednika (Maria Andrettija, Ignazija Giuntija i Nine Vaccarella u Ferrariju 512S). Iste godine htio je nastupiti i na 24 sata Le Mansa (s Jackiem Stewartom!), ali su mu to njegovi filmski producenti zabranili pod prijetnjom otkaza, a godinu ranije s Eskinsom je u samo za njih konstruiranom 450 HP Chevyju nastupio i na off road utrci Baja 1000.

McQueen nije jedini glumac koji se uspješno utrkivao - zavidnu karijeru imao je i Paul Newman, James Dean puno je obećavao, James Garner i Patrick Dempsey vozili su Daytonu i 24 sata Le Mansa , a indijska zvijezda Ajith Kumar ove je godine upala i u F2 prvenstvo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:46